четвер, 17 березня 2011 09:43

Влада перекладає пенсійне забезпечення на плечі громадян

Автор: фото з сайта www.alltoday.ru
  Мирослав Якібчук: ”Приватні пенсійні фонди мають управлятися на тристоронній основі — державою, роботодавцями і профспілками”
Мирослав Якібчук: ”Приватні пенсійні фонди мають управлятися на тристоронній основі — державою, роботодавцями і профспілками”

Профспілкові та громадські організації розробили концепцію альтернативної пенсійної реформи. Про неї розповідає голова Національного форуму профспілок Мирослав Якібчук, 42 роки:

— Законопроект, що його пропонує влада, не відповідає на питання, які турбують суспільство. Він не гарантує достатнього рівня соціального забезпечення пенсіонерів. Ми провели обговорення пенсійної реформи у 18 регіонах, запрошували представників місцевої влади, уряду, парламенту, профспілок, громадських, жіночих, ветеранських організацій, силових структур, Пенсійного фонду. В жодній області не схвалили реформу, яку пропонує уряд. Натомість усі зауваження та пропозиції наша робоча група відпрацювала в альтернативній концепції пенсійної реформи.

Чим вона відрізняється від урядового проекту?

— Наша концепція спрямована на ліквідацію причин, а не наслідків перекосів у пенсійному забезпеченні. Основні причини — відсутність робочих місць та розвитку економіки. У влади немає програми, яка могла би забезпечити високий рівень заробітної плати у собівартості продукції. Якщо зараз створити п'ять мільйонів робочих місць, то буде не дефіцит, а профіцит Пенсійного фонду.

Урядовці кажуть, що працюючих і пенсіонерів майже однаково. А як же 10 мільйонів громадян, які виїхали на заробітки за кордон або сидять удома без роботи?

В Україні величезна кількість зарплат видається у "конвертах". Більшість роботодавців не платять податків. Система оподаткування не стимулює роботодавців виплачувати працівникам офіційну зарплату. Регресивна шкала — що більша зарплата, то менший відсоток відрахування, — яку ми пропонуємо, стимулюватиме легалізацію зарплати.

Чому влада цього не робить?

— Вона сповідує принцип — перекласти пенсійне забезпечення на плечі громадян. Тобто, щоб ми самі накопичували гроші на майбутні пенсії, а чиновники вже зараз розпоряджалися цими коштами. Держава, проводячи пенсійну реформу, повинна думати, що буде з пенсіями через 20–50 років. Влада пропонує зібрати кошти, передати їх у приватні пенсійні фонди, а потім ними керувати. Але вони мають управлятися на тристоронній основі — державою, роботодавцями і профспілками.

Які основні пропозиції вашого проекту?

— Ми вивели сім основних позицій, які мають покращити стан пенсіонерів. В економічному плані це розробка національних програм збільшення кількості робочих місць, частки зарплати у вартості продукції, створення фонду гарантування виплати зарплати. Реалізувати їх слід законодавчо. У соціальному плані потрібно ухвалити національну програму збільшення тривалості життя. Вона мала б передбачити комплекс економічних, соціальних, медико-профілактичних, лікувальних, оздоровчих, екологічних та інших заходів. Це збільшить середню тривалість життя чоловіків із 62,2 до 72–75 років.

Чи потрібно зберегти систему нарахування пенсій для пільгових категорій та держслужбовців?

— Ми ставимо завдання, що розрив між максимальною і мінімальною пенсіями має бути не більший як уп'ятеро. До того ж у нас пенсії досі нараховують у ручному режимі, а не автоматично, хоча персоніфікований облік відрахувань до Пенсійного фонду існує давно. Основні критерії нарахування пенсій — стаж і розмір зарплати. Не повинно бути такого, щоби громадянин працював більше, а отримував меншу пенсію. В Україні вже порушені кримінальні справи, коли незаконно нараховували великі пенсії водіям чи секретаркам начальників.

Як оцінюєте збільшення страхового стажу і віку виходу на пенсію?

— У своїй концепції ми насамперед ставимо питання підвищення якості та тривалості життя, збільшення заробітної плати. Тільки тоді можна буде підвищувати пенсійний вік. Де два з половиною мільйони жінок віком від 55 до 60 років зможуть знайти роботу? А підвищення страхового стажу — це автоматичне зменшення пенсій.

Якщо влада проігнорує ваші пропозиції, вийдете протестувати?

— Ми до цього готові. Питання тільки у свідомості громадян. У Франції проти збільшення пенсійного віку на вулиці вийшли мільйони. Наш проект — це плід думки активних людей, яким небайдуже їхнє майбутнє. Якщо влада його проігнорує, значить, вона ігнорує народ.

Чому жодна опозиційна сила не розробила альтернативного проекту?

— У нашій політиці немає серйозних людей. Вони критикують одне одного, лаються, але це лише для піару, торг для отримання фінансових чи економічних вигод. Немає опозиції. Олігархічні групи нібито борються між собою. Насправді вирішують лише одне питання — збагачення. Тому й незацікавлені у вирішенні проблем пенсійного забезпечення людей.

Зараз ви читаєте новину «Влада перекладає пенсійне забезпечення на плечі громадян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути