вівторок, 02 серпня 2011 00:30

Вирощування худоби на м'ясо стало збитковим

За рік поголів'я великої рогатої худоби скоротилося на 4,5%. Зараз у господарствах утримують 5,2 млн голів. Причинами цього в "Українському клубі аграрного бізнесу" називають скасування державних дотацій галузі та обмеження експорту. Близько 20 м'ясо-молочних підприємств не отримали дозволів поставляти продукцію до Росії.

— Український ринок прив'язаний до свинини. Якщо ціни на неї піднімаються на 5 відсотків, то споживач переключається на м'ясо птиці. Тому ціновий потенціал внутрішнього ринку обмежений, — коментує генеральний директор "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа, 36 років. — У Росії попит на яловичину більший на 10 відсотків. Виробники худоби й переробники сподівалися хоча б частково компенсувати збитковість виробництва коштами з експорту в країни Митного союзу. Зараз зрозуміли, що це були марні надії.

Державного стимулювання м'ясного тваринництва у країні нема. Якщо молочне тваринництво ще якось зводить кінці з кінцями, то у виробництві м'яса проблеми починаються ще із селекції порід. Адже відгодовування бичків м'ясного напрямку — це зовсім інша якість м'яса і підготовка кормів, аніж у молочному тваринництві.

Зараз уряд заохочує будівництво тваринницьких комплексів. Але це стосується лише для декількох десятків компаній. Без охоплення всього сектору вона не принесе зростання обсягів виробництва.

Експорт м'яса буде обмежений і в разі вступу України в Зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Обсяги безмитного експорту в країни Європи зараз дискутуються. Україна відстоює можливість імпортувати не менш як 20 тисяч тонн свинини, 30 — яловичини і 80 — птиці. Окрім того, виробникам слід довести, що їхня продукція задовольняє вимоги щодо якості та безпеки. Узгодження позицій може тривати роками.

Зараз ви читаєте новину «Вирощування худоби на м'ясо стало збитковим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути