четвер, 04 листопада 2010 07:00

Вимоги Москви нова влада вже перевиконала

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Зовнішню та безпекову політики президента Віктора Януковича контролює й координує Москва. Такого висновку доходять представники європейських еліт, коли на власному досвіді переконуються у тісній співпраці українських відомств з Росією.

По-перше, українська делегація у Парламентській Асамблеї Ради Європи на чолі з депутатом-"регіоналом" Іваном Попеску співпрацювала з російською, щоб пом'якшити критичну складову резолюції 5 жовтня. Вони весь час звинувачували "помаранчеву" команду в нехтуванні демократією та утисках російськомовних українців аж до заяв "Ющенко був псевдодемократом!". Така палка співпраця ще більше переконала естонського співдоповідача моніторингового комітету ПАРЄ Майліс Репс у необхідності жорстко критикувати владу Януковича.

По-друге, на саміт Ялтинської європейської стратегії Росія вперше відрядила потужну делегацію із заступником голови уряду Олексієм Кудріним і бізнесменом Віктором Вексельбергом. Останній, щоправда, більш відомий як ідеолог "російської модернізації" — стратегії, що так до вподоби команді Януковича. І коли хтось з європейських політиків сказав: "Тепер європейською інтеграцією України, мабуть, опікуватиметься Росія", — цей жарт насправді свідчив про нову політичну реальність. "Можете ще трохи погратися в свою євроінтеграцію, проте все одно опинитеся в Митному союзі", — резюмував один з російських учасників саміту. І Янукович не розчарував гостей з Москви. Він жодного разу не згадав про бажання вступити до ЄС. Лише наголосив, що Україна сама обиратиме темпи, форми і методи інтеграції. До речі, Янукович є першим українським президентом, який регулярно ігнорує запити послів країн "Великої сімки" щодо проведення зустрічей з ним у Києві. Такі факти, на думку члена комітету зовнішніх справ Європарламенту Елмара Брока, говорять про відсутність інтересу Києва до вступу в Євросоюз.


На українську політику безпеки росіяни впливають за чотирма напрямками:

Перший — через голову Служби безпеки Валерія Хорошковського. За кілька місяців перебування на посаді він зробив найбільше, щоб зіпсувати міжнародний імідж України й віру у прихильність Януковича до демократії. Тому-то резолюція ПАРЄ і засудила використання СБУ з політичною метою. У вересні я запитував українських експертів і народних депутатів, чому Хорошковський досі при посаді. Одні відповідали, що голова СБУ відверто працює на Росію, яка намагається перешкодити євроінтеграції України. Другі казали, що в нього власні президентські плани, тому й прагне отримати благословення Москви стати в майбутньому "українським Путіним".

Другий шлях — через В'ячеслава Заневського, позаштатного радника президента й неофіційного керівника його особистої охорони. Через патологічний страх бути вбитим Янукович найняв цього росіянина влітку 2008-го, бо як лідер опозиції не довіряв СБУ й Управлінню державної охорони. Хто платить зарплату Заневському — таємниця. Але він має доступ до маршруту пересування, телефонних розмов та особистого життя президента, до державних секретів. Наївно вірити, що ці дані не передають до Москви.

Третій — через Дмитра Саламатіна, голову компанії "Укрспецекспорт", яка продає військове озброєння на мільярд доларів на рік. Зять колишнього першого заступника російського прем'єр-міністра Олега Сосковця в Україну переїхав 1999-го, а 2006-го та 2007 року проходив до парламенту за списками Партії регіонів. Під час ратифікації угод з Росією щодо подовження терміну перебування Чорноморського флоту в парламенті Саламатін бився з опозиційними депутатами.

Четвертий напрямок — через міністра оборони Михайла Єжеля. Коли він служив у військово-морських силах, мав тісні стосунки з командувачем Чорноморського флоту. Єжель був вибором Москви на посаду міністра оборони.

Вимоги Росії щодо впливу на призначення українських силовиків, з якими російський президент Дмитро Медведєв звертався до Віктора Ющенка у серпні 2009-го, нова влада вже перевиконала.

Зараз ви читаєте новину «Вимоги Москви нова влада вже перевиконала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути