Ексклюзиви
четвер, 06 лютого 2020 00:40

Велика Британія вийшла з Євросоюзу

Автор: REUTERS
  Люди святкують вихід Великої Британії  з ЄС.  Лондон,  31 січня 2020 року
Люди святкують вихід Великої Британії з ЄС. Лондон, 31 січня 2020 року

31 січня Велика Британія вийшла з Європейського Союзу. До кінця 2020 року триватиме перехідний період. Обидві сторони дотримуватимуться правил Спільного ринку та Митного союзу ЄС. Брюссель і Лондон готуватимуть нову торговельну угоду. Співпрацюватимуть у сферах науки, клімату, боротьби з тероризмом і зовнішньої політики, зокрема, щодо санкцій проти Росії.

Референдум про вихід із ЄС відбувся 23 червня 2016 року. "За" проголосували 52% британців. Угоду між ЄС і Британією змінювали понад три роки. Тривали суперечки стосовно Північної Ірландії. Вдалося уникнути жорсткого кордону між незалежною Ірландською Республікою та Північною Ірландією у складі Сполученого Королівства. Остання залишатиметься у митній юрисдикції Великої Британії. Проте закони ЄС діятимуть стосовно товарів, що постачатимуть на цю територію. Раніше Лондон розглядав такий сценарій як загрозу національному суверенітету. Мовляв, Вельс і Шотландія теж можуть захотіти особливого статусу.

— У найближчі роки Британія через вихід із ЄС втратить понад 100 мільярдів євро (стільки ж недорахувалася за два роки після референдуму, за даними банку "Голдман Сакс". — ГПУ), — каже політолог-міжнародник Ілія Куса, 26 років.

— До кінця року сторони мають узгодити торговельні стосунки й пом'якшити удар від брекзиту. Досі нема чіткого плану, що робитиме Британія. Якщо її стратегія провалиться, може перестати існувати в теперішній формі. Шотландія та Північна Ірландія вороже налаштовані проти центральної влади.

Британський прем'єр Борис Джонсон обіцяв, що знайде нових партнерів. Називав США, Ізраїль, країни Латинської Америки. Торговельна угода з Вашингтоном може бути вигіднішою для Штатів. Бо ослабленій Британії дуже важливо її підписати.

У Євросоюзі головну роль отримає Франція. Навряд ще знайдуться країни, що захочуть залишити об'єднання. Але в організації дійсно криза. 2007-го Брюссель провів невдалу стратегію розширення. Приєднав Румунію та Болгарію, що не відповідали європейським стандартам. Багато громадян цих країн поїхали в розвиненіші держави Європи, зайняли робочі місця та створили соціальне напруження.

Брекзит послабить ЄС. Росії це піде на користь. Через цю ідеологічну поразку розганятиме ідею, що Союз — провальний проєкт.

Днями президент Франції Еммануель Макрон заявив, що східне партнерство не має означати членство в Євросоюзі. Це сигнал для України. ЄС не хоче брати відповідальність за нових членів. Стосується і Балканських країн. Торік відмовилися від переговорів про вступ Албанії. Це ускладнить реформування. Східна Європа залишиться на периферії, а західноєвропейські держави замкнуться і будуть ядром ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Велика Британія вийшла з Євросоюзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути