вівторок, 06 липня 2010 05:00

"Вашингтон проміняв демократичні свободи на уран"

У рамках візиту до Києва 2 липня державний секретар США Гілларі Клінтон зустрілася не тільки з українськими посадовцями, а й з представниками опозиції та громадських організацій. Це засвідчує, що у Сполучених Штатах добре розуміють: в України можуть бути проблеми з демократією, зазначив в інтерв"ю "Німецькій хвилі" політолог-міжнародник Олександр Палій.

Щоправда, з-поміж опозиціонерів держсекретар США зустрілася тільки з Юлією Тимошенко, фактично тим самим визнавши її статус лідера опозиції. Як повідомляє офіційний сайт БЮТ, Тимошенко поінформувала Клінтон про розвиток подій в Україні й навела факти, які свідчать про згортання демократичних свобод та загрози незалежності.

"Ситуація є дуже складною, але ми не відступимо від того, щоб Україна стала демократичною європейською державою назавжди", — сказала Тимошенко.

Клінтон заявила, що США поділяють стурбованість опозиції, й наголосила, що вони готові допомогти захищати демократичні стандарти.

Також держсекретар США мала зустріч із активістами руху "Стоп цензурі". Як повідомила директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар, яка брала участь у заході від імені організації, "ми розповіли Клінтон, що існує серйозна загроза свободі слова. На це вона сказала, що порушила таке питання на зустрічі з представниками української влади і зробила акцент на необхідності дотримання свободи слова в Україні".

Відмовитися від жорсткішої публічної критики української влади заокеанську гостю спонукав факт, що не так давно український президент Віктор Янукович легко погодився на вимогу американського президента Барака Обами позбутися збагаченого урану. Так вважає політолог Палій. В свою чергу, політичний аналітик Ярослав Макітра є більш категоричним. Він підкреслює, що "Вашингтон у своїй політиці використовує подвійні стандарти". "Отримавши значні поступки від Януковича, зокрема у питаннях високозбагаченого урану, США готові здати Україну в сферу впливу Москви", — заявляє експерт.

Зараз ви читаєте новину «"Вашингтон проміняв демократичні свободи на уран"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути