четвер, 05 червня 2008 16:44

У чому ви зберігаєте свої заощадження?

З початку 1990-х нас привчили, що найкраще тримати заощадження в американській валюті. Але вже кілька тижнів в Україні нестабільна ситуація з доларом, його офіційний курс упав на 20 коп. То в чому ви зберігаєте свої заощадження?



Олександра Кужель, 53 роки, колишній народний депутат України, президент аналітичного центру "Академія":

— У нас узагалі зараз мало хто має заощадження. Люди збирають гроші на оплату навчання дітей та онуків, на лікування чи ремонти. Ну, ще на відпочинок. Ті, хто тримає заощадження в доларах, втрачають двічі — від знецінення грошей і падіння курсу. У період великої інфляції гроші не можна накопичувати. Треба вкладати їх у довгострокові товари і нерухомість — квартири, машини, меблі, телевізори, шуби. Я не маю ніяких заощаджень, усі кошти відразу вкладаю в дітей і онуків, у себе та чоловіка. Маю дві кредитні картки — валютну і гривневу.


Віталій Ваврищук, 28 років, економіст:

— Нині гривневі депозити вигідніші, бо ставки по них дещо компенсують знецінення грошей через високу інфляцію. Я сам тримаю заощадження у гривнях. Великі банки зараз пропонують до 16–17 відсотків річних. Це найсприятливіший момент для гривневих вкладів. Бо у другому півріччі темпи інфляції уповільняться. Тому вже з вересня ставки депозитів почнуть знижуватися.



Ірина Севастьянова, 35 років, бухгалтер:

— Зараз краще не заощаджувати, а брати позики, особливо доларові. Чимало магазинів побутової техніки надають кредити на товари з нульовою ставкою. Ми з чоловіком взяли відеокамеру за 3,5 тисячі гривень на 10 місяців. Платитимемо по 350 грн щомісяця. Отримуємо з чоловіком по дві тисячі гривень, ростимо двох дочок. У банках гроші не тримаємо, не вдається відкладати.



Анатолій Матвієнко, 53 роки, народний депутат України:

— Тримаю свої кошти на гривневих депозитах. Нещодавно продав будинок, свою частку від продажу — задекларовані 150 тисяч доларів — передаю в корпоративне управління одній компанії. Звичайно, це трохи ризиковано, але принаймні не буде втрат від інфляції і знецінення долара, бо гроші "крутитимуться". Громадянам раджу теж капіталізувати свої заощадження. Найкраще — вкласти в бізнес або у споруди, машини чи речі довготривалого користування.



Микола Марченко, 72 роки, пенсіонер:

— Маю невеликий  гривневий вклад у тому ж банку, де й отримую пенсію. Так само робить і моя дружина. Бо зберігати гроші вдома — це нічого не дасть. Не розумію, чому ми прив"язалися до того долара? Пора вже й свою валюту поважати. А от онучка заміж вийшла, так молодята взяли кредит на однокімнатну квартиру в доларах. Бо у гривнях не дають.

Зараз ви читаєте новину «У чому ви зберігаєте свої заощадження?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути