пʼятниця, 17 травня 2019 07:40

Українським роботодавцям доводиться конкурувати з польськими

Середня заробітна ­плата в Україні $390 — понад 10 тис. грн. Майже історичний максимум. Подібний ­рівень був у 2007 і 2013 роках, свідчать дані Держ­стату.

Дивує популярність у країні тези "гірше не буде". Двічі ставало. 2008-го і 2015-го зарплата скочувалася до мінімального рівня — менш як $200.

Зростання доходів ­2007-го викликав різкий приплив іноземного капіталу в Україну. Банківські групи купували українські фінансові установи, що кредитували все, що рухається. Економіка рвонула вгору, разом із нею і зарплати. Але це було зростання доходів у кредит. Їх отримував переважно приватний сектор. Ще одна особливість — фіксований курс валют. Коли приплив капіталу змінився відтоком, а курс упав, казка закінчилася.

Другий пік — 2013 рік. Ті "славні часи Януковича". Доларові доходи зростали. Хоча економіка перестала це робити ще 2011-го. Ось це був справжній ріст у кредит. Але їх брав уже не приватний сектор, а держава. Високий рівень доходів громадян у доларах пояснювався фіксованим курсом валют. Для штучного утримання горезвісного "долара по 8" Нацбанк витратив $40 млрд резервів. Високі пенсії в борг не могли бути довго.

Нинішнє зростання доходів найгармонійніше. Відбувається на тлі обмеженого банківського кредитування, вільного курсу валют, а головне — зниження боргового навантаження ­держави.

Відношення держборгу до валового внутрішнього продукту за останні два роки впало з 80 до 60%. Але це припиниться, якщо зруйнувати макроекономічну стабільність. Тоді першим упаде курс, а з ним і доларовий еквівалент зарплати.

Один із основних рушіїв поточного зростання доходів — є безвізовий режим. Українським роботодавцям доводиться конкурувати з польськими. Вони змушені підвищувати зарплати. І їм це не подобається. Якщо ваші заводи орієнтовані на експорт, вам вигідно, щоб країна залишалася бідною. Коли рівень добробуту зростає, ви знижуєте свій рівень конкурентоспроможності. Олігархи можуть активно боротися за те, щоб в країні все залишалося дешевим, наприклад тарифи, аби не зростали витрати на працівників, тобто зарплати.

Зараз ви читаєте новину «Українським роботодавцям доводиться конкурувати з польськими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути