Ексклюзиви
вівторок, 18 червня 2013 05:15

Українці закопують свої гроші в землю

Автор: підготував Юрій Стригун
 

Саджати картоплю — це інерція минулого, вважає керівник агрофірми "Аделаїда", колишній голова асоціації картоплярів 44-річний Сергій Рибалко. Такою є наша ментальність.

— Торік в Україні виростили понад 20 мільйонів тонн картоплі, — каже. — Під цією культурою, враховуючи дрібних виробників, перебуває 1,4 мільйона гектарів ріллі. Це — дуже багато. У середньому кожен українець споживає 130 кілограмів картоплі на рік. Хоча для їжі нам потрібно 5 мільйонів тонн. Далі розподіл наступний: 4 мільйони — на насіння, 5 мільйонів — на корм худобі. Ще 6 мільйонів — викидають на гній. Затратність вирощування картоплі висока — 15 тисяч гривень на гектар. Помножте цю суму на 1,4 мільйона гектарів — 21 мільярд гривень витрачають щороку на вирощування. З них на картоплю для споживання — 7,5 мільярда гривень. Якщо 6 мільйонів тонн викидають, це 9 мільярдів гривень. Тобто люди дурно трудяться й просто закопують свої гроші в землю.

Українці живуть стереотипами. Вважається, що в домашній картоплі мало нітратів. Це — неправда. Якраз у домашній їх найбільше. Зазвичай селянин вивозить на город не перегній, а гній у чистому вигляді. Місце, де лежала купа, згодом видно по темним листкам картоплі. Нітратів у ній — у кілька разів більше норми. Отрути дуже багато. Селянин звик завзято труїти жука, щоб того аж здувало струменем отрути. У результаті картопля вбирає удвічі-втричі більше ядів, ніж вирощена товарним виробником. Крупні господарства здають продукцію на аналіз і не можуть продати без дозволу контролюючих організацій. У селянина на городі кількість нітратів ніхто не перевірить.

Є дві тенденції в картоплярстві. По-перше, загальна площа під картоплею постійно знижується. По-друге, все більше купуємо її від великих виборників. 2010 року українці з'їдали 60 відсотків картоплі з власного городу. Торік — лише 45 відсотків. 35 процентів споживачів купують їстівну на ринку, 20 — у супермаркеті.

У супермаркетах продають картоплю так званих товарних виробників. Її частка постійно зростає. Селяни уяви не мають про селекцію. Насіннєвою вважають дрібну товарну. Крупні господарства, де використовують якісне насіння, здатні повністю забезпечити населення картоплею з площі 200 тисяч гектарів. Вивільниться більш як мільйон гектарів землі. Польські фермери висаджують на 400 тисячах гектарів і мають 8 мільйонів тонн. У чергах за картоплею там ніхто не стоїть. У Європі постійно зменшується її частка в їжі. Заміняють дорожчі та якісніші харчі.

Селянам, дрібним виробникам можу порадити переорієнтовуватися на бобові, овочеві культури, фрукти й виноград. Із них можна мати більше. Однак зараз українці ментально не готові зрадити картоплі.

Зараз ви читаєте новину «Українці закопують свої гроші в землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути