понеділок, 17 серпня 2009 18:20

Україна запустить свій супутник на річницю Незалежності

  Олександр Зінченко: ”Запускатиметься супутник українською ракетою”
Олександр Зінченко: ”Запускатиметься супутник українською ракетою”

Глава Національного космічного агентства України Олександр Зінченко розповів про те, як уряд планує освоювати космос, і чому хоче встигнути запустити супутник за два роки.

Останні рішення Кабміну показали — на кризі життя країни не зупиняється. Україна не тільки спромоглася встати з колін після потужного удару по її економіці, але й намагається розвиватися, укладати космічні плани.

13 серпня на прес-конференції глава НКАУ Олександр Зінченко продовжив "космічну" тему, почату напередодні прем"єром на засіданні уряду. Нагадаємо, Юлія Тимошенко заявила про те, що в Україні буде запущений свій супутник зв"язку.

Зінченко пояснив, чим є національна супутникова система. Це не один супутник, як можна було б подумати, а ціла програма, яка включає пакет дій.

Почалося все з вирішення Кабміну 10 квітня 2009 року в Дніпропетровську. Тоді Тимошенко повідомила про те, що уряд надасть Національному космічному агентству, а точніше — держпідприємству "Укркосмос", що входить у сферу управління НКА, державні гарантії в обсязі 2 млрд грн.

Однак ці гроші потрібно було спершу перевести в реальний проект. На це пішли чотири місяці.

— Перша складова Національної супутникової системи зв"язку, перший національний супутник, стартує у вересні 2011 року. Він буде запущений на орбітальну позицію 38,2 градуса східної довготи, — відрапортував глава Національного космічного агентства.

Очікувана вага супутника, за словами Олександра Зінченко — 3,2 т. Вона дозволяє запустити супутник ракетоносієм "Зеніт 3-СЛБ" із космодрому "Байконур". Це особливо важливо, оскільки запускатиметься супутник українською ракетою. Сподіваються, що "проживе" він не менше ніж 15 років.

Для України важливо запустити супутник до 2012 року

Структура проекту створення Національної супутникової системи зв"язку складна, говорить Зінченко: спочатку потрібно спроектувати і виготовити супутник, потім — провести повний цикл його наземного випробування і тестування на орбіті. Далі — запуск супутника ракетоносієм "Зеніт", який виготовляють на державному підприємстві "Південний машинобудівний завод". До того ж потрібно забезпечити страхування запуску супутника, як це заведено у світі. Не варто забувати і про наземну інфраструктуру управління супутником. І, нарешті, завершити роботи відносно частотно-арбітрального забезпечення і міжнародної координації супутникових мереж.

Обійдеться це все задоволення Україні в $254,6 млн. Зате на 20-ту річницю Незалежності (а саме: на кінець літа — початок осені 2011 року планується це дійство) Україна піднесе собі та своїм громадянам унікальний подарунок. Адже нас вважають космічною державою, проте виготовити для себе супутник до цих пір ми не були в змозі.

Для України важливо, за словами Олександра Зінченка, запустити супутник до 2012 року.

— Таким чином значну частину телекомунікаційних задач Євро-2012 ми могли б узяти на обслуговування Національною супутниковою системою, і не дарувати ні грошей, ні можливостей у цьому проекті комусь іншому, — пояснив глава НКАУ.

На останок, він привітав усіх фахівців космічної галузі, які працювали над цим проектом, із його завершенням.

Зараз ви читаєте новину «Україна запустить свій супутник на річницю Незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути