Ексклюзиви
вівторок, 24 листопада 2009 18:34

Україна захистила свої інтереси й уникнула конфліктів із Росією

Автор: фото з сайту www.tymoshenko.ua
  Минулого тижня в Ялті російський прем’єр Володимир Путін підтвердив українській колезі Юлії Тимошенко, що ”Газпром” не застосовуватиме до України штрафних санкцій за недобір газу
Минулого тижня в Ялті російський прем’єр Володимир Путін підтвердив українській колезі Юлії Тимошенко, що ”Газпром” не застосовуватиме до України штрафних санкцій за недобір газу

Україна стала непростим партнером для Росії у переговорах, проте всі домовленості з нею втілюються в життя. Так прем"єр-міністр Юлія Тимошенко коментує результати зустрічі з російським колегою Володимиром Путіним, на якій обговорювали, зокрема, й питання співпраці в газовій сфері. На запитання, чим їй вдалося "взяти" Путіна, Тимошенко відповідає: "Я думаю, такою ж прагматичністю і такою ж жорсткістю".

Прем"єр-міністр запевняє, що традиційного газового конфлікту під Новий рік цього разу не буде. Глава уряду пояснює: з ринку усунено компанію-посередника "РосУкрЕнерго", і російський "Газпром" та український "Нафтогаз" тепер вибудовують відносини напряму. "Це й дозволяє уникнути конфліктів".

Наступного року Україна та Росія перейдуть на ринкові принципи відносин у газовому секторі. Це дасть змогу, за словами Тимошенко, зберегти ціну на паливо для України майже на рівні 2009-го.

— Це з урахуванням світової кон"юнктури і того, що транзит природного газу, який Росія робить через Україну в Європу, буде коштувати Росії на 60 відсотків дорожче. Завдяки всім цим складовим, я переконана, ціна на газ для України на 2010 рік буде майже такою, як і 2009-го.

Цьогоріч Україна купувала російське паливо мало не за найменшою ціною.

— Нижчу мала тільки Білорусь. Навіть Молдова, яка 50 відсотків своєї газотранспортної системи віддала Росії, мала 2009 року вищу ціну, ніж Україна, — наголошує прем"єр-міністр.

Тому й 2010-го, переконана Тимошенко, українські споживачі газу можуть бути спокійними. А 10-річний газовий контракт, підписаний у січні цього року, вона називає "справжньою перемогою України на 10 років уперед".

Щодо незастосування "Газпромом" штрафних санкцій за недобір газу прем"єр- міністр говорить, що Володимир Путін із півроку тому заявив: Російська Федерація не матиме претензій до нашої країни. Глава уряду зазначає, що майже всі європейські споживачі російського газу недобрали встановлені контрактами обсяги палива.

Російський "Газпром" та український "Нафтогаз" тепер вибудовують відносини напряму

— Тому що світова фінансова криза, тому що всі країни мають серйозне падіння виробництва. І якщо не добирають газ більше ніж на 20 відсотків, то всі в своїх контрактах, не тільки Україна, мають штрафні санкції за недобір.

Тимошенко підкреслює, що відтоді як Володимир Путін публічно озвучив свою позицію, ніхто з російського боку питань до України щодо штрафів не мав.

— Я переконана, що в підсумку Росія і для інших країн не нарахує штрафів під час кризи. Просто Україна перша про це домовилася і показала шлях, — мовить прем"єр-міністр.

Відмова Путіна від стягування з України штрафів за недобір газу пояснюється суто прагматичними інтересами, вважає політолог Тарас Березовець, 34 роки. Експерт зауважує, що вся Європа цього року через кризу недобрала блакитного палива, тому, якби штрафи стягували з України, аналогічну практику довелося б застосовувати і до Європи.

— Путін же діє як нормальний комерсант, який не хоче сваритися зі своїми споживачами.

Нагадаємо, що під час урядових переговорів минулого тижня в Ялті російський прем"єр підтвердив, що "Газпром" не застосовуватиме штрафних санкцій до України за недобір газу. Причина — криза. Путін також заявив, що уряд Тимошенко "вивів Україну в стан самодостатності та зміцнення суверенітету".

Зі слів глави російського уряду, впродовж року між країнами відбувався непростий діалог.

— Юлія Володимирівна ставила масу проблем. Вона складний співрозмовник і складний партнер. Ми домовлялися завжди і, незважаючи на те, що було важко, зобов"язання завжди виконували, — наголошує Володимир Путін, маючи на увазі й своєчасні розрахунки України за отриманий із Росії 2009 року газ.

Зараз ви читаєте новину «Україна захистила свої інтереси й уникнула конфліктів із Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути