вівторок, 13 червня 2017 07:40

Україна взяла курс на НАТО

Верховна Рада України законодавчо закріпила вступ до Північноатлантичного альянсу як пріоритет зовнішньої політики. Законопроект 8 червня підтримали 276 народних депутатів.

— Агресія РФ проти України, анексія Криму та війна на Донбасі довела необхідність невідкладної участі у системі колективної безпеки. Такою є НАТО, — каже депутат Борис Тарасюк, 68 років. Відповідну норму вже запроваджували 2003-го, але за президентства Віктора Януковича її скасували.

"Київ зосереджує увагу на реформуванні та модернізації оборонних і безпекових інституцій. І НАТО підтримує цей процес", — прокоментували рішення Ради в Альянсі.

— Москва з недовірою ставиться до розширення НАТО в бік російських кордонів. Це загрожує нашій безпеці, — заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, 49 років.

— Росія продовжуватиме антиукраїнські дії та риторику поза тим, чи братиме Україна курс на Альянс. Законопроект — декларація про намір, сигнал внутрішній і зовнішній політиці. Відправна точка. Без неї не йшлося про зближення з Альянсом. Лише про співробітництво. Тепер українська дипломатія може говорити з представниками військового блоку про те, як і нам увійти в нього, — говорить експерт-міжнародник 45-річний Богдан Яременко. — Водночас таке рішення зобов'язує державу закріпити відповідні фінансові, людські ресурси на виконання цього завдання. Якщо збираємося вступити до НАТО, маємо відповідати критеріям членства. Це — стабільність політичної системи, верховенство права, заможне суспільство, розвинута економіка, у військовій сфері — відповідність стандартам озброєння.

— Ключова передумова для вступу в НАТО — відсутність конфліктів з іншими державами. Із тліючою війною з Росією в Альянс не вступиш. Ніхто не хоче брати на себе такі ризики. Термін приєднання України до Альянсу залежить від розвитку конфлікту з РФ і від того, наскільки ми доведемо свою здатність до реформ, — говорить Олександр Сушко, 44 роки, науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва.

Зараз ви читаєте новину «Україна взяла курс на НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути