Ексклюзиви
понеділок, 15 жовтня 2007 16:31

Україна стала більше купувати й менше продавати

За даними Держкомстату, протягом січня–серпня 2007 року з України експортовано товарів на $31,54 млрд, тоді як завезено на $37,45 млрд. Причому майже на 60% зросла різниця між експортом та імпортом — від"ємне сальдо становило близько $6 млрд. Рік тому було лише $3,76.

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, 52 роки, запевняє, що нічого страшного в цьому немає.

— Зовнішньоторговельний дефіцит мали свого часу всі наші сусіди — нові члени Європейського Союзу, — нагадує він. — Але пізніше вони продемонстрували гарні економічні результати та вступили до ЄС.

Василь Юрчишин каже, що позитивне зовнішньоторговельне сальдо й не могло довго утримуватися. Раніше були дешевими енергоносії, а після їх подорожчання зросла й вартість імпорту. Із другого боку, українська економіка мало орієнтована на зовнішні ринки.

— Не міняється в нашому торгівельному балансі частка Євросоюзу, хоча це один із найбільших ринків. Втрачаємо азіатські ринки, зокрема китайський. Не представлена серйозно наша продукція в Південній Америці, хоча могла б там користуватися попитом, — каже експерт.

Василь Юрчишин пояснює це тим, що лише незначний асортимент української продукції може поставлятися на зовнішні ринки. Утім, у збільшенні негативного зовнішньополітичного сальдо він бачить і позитив:

— Це свідчення того, що в українській економіці розпочинаються справжні структурні зміни.

Зараз ви читаєте новину «Україна стала більше купувати й менше продавати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути