четвер, 02 вересня 2021 00:35

Україна допомогла Канаді врятувати перекладачів з Афганістану

Автор: GETTY IMAGES
  Афганці стоять біля міжнародного аеропорту Кабула імені Хаміда Карзая 26 серпня. Сполучені Штати Америки та союзники евакуювали з Афганістану понад 117 тисяч людей
Афганці стоять біля міжнародного аеропорту Кабула імені Хаміда Карзая 26 серпня. Сполучені Штати Америки та союзники евакуювали з Афганістану понад 117 тисяч людей

Українські військові врятували двох афганських перекладачів і їхні родини. Обидва працювали з канадською армією.

Операцію провели 27 серпня в столиці Афганістану Кабулі за кілька годин після теракту поблизу аеропорту.

Військові пішки вийшли в місто, щоб узяти під охорону й супроводити два мікроавтобуси з 19 афганцями, які через хаос на вулицях не могли подолати останні 600 м до аеропорту.

Перед тим три спроби канадських й американських військових евакуювати цю групу зазнали невдачі.

— Ми запитали американців, канадців, катарців, але рішення не було. Вони боялися вийти. Українські солдати були для нас ангелами. Зробили надзвичайну роботу, — каже 33‑річний Джавед Гакмаль. Він два роки працював на канадських військових у Кандагарі.

Афганців вивезли українським військово-транспортним літаком з Кабула до пакистанського Ісламабада, звідки доправили до Києва. Найближчим часом вони мають вилетіти в Канаду.

Україна здійснила шість авіарейсів для евакуації людей з Афганістану. Вивезли понад 650 осіб, з них майже 160 українців.

"Багато хто висловлюється, що операція українських військових в Афганістані — випадковий успіх. Мовляв, не варто перебільшувати значення цього випадку для іміджу України. Хибне уявлення, — пише президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" 58‑річний Михайло Гончар у фейсбуку.

— Ставлення Сполучених Штатів Америки до Польщі зазнало позитивних змін не в останню чергу завдяки польському спецназу "Гром" і його діям в Іраку. У районі Басри треба було захопити два термінали для перевалки сирої нафти. При цьому не допустити повторення ситуації 1991 року. Тоді під час операції "Буря в пустелі" в окупованому Кувейті іракці злили нафту й підпалили. Це спричинило гігантську екологічну катастрофу.

Завдяки ретельному плануванню операція тривала 15 хвилин. "Грому" вдалося захопити термінали без втрат і знешкодити всі вибухові пристрої, які там установили іракці.

Колишній радник президента США з питань національної безпеки Збіґнев Бжезінський тоді сказав, що польський підрозділ "Гром" дорівнює американській "Дельті". Назвав операцію великим досягненням, яке дає Польщі важливу міжнародну перевагу. Він знав, що говорив. Тому не варто нехтувати нашими перевагами".

Зараз ви читаєте новину «Україна допомогла Канаді врятувати перекладачів з Афганістану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути