пʼятниця, 20 квітня 2012 10:21

10 державних свят на рік - як це впливає на економіку України

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Олександр Пасхавер: ”Не існує прямого зв’язку між вихідними днями й економічними втратами”
Олександр Пасхавер: ”Не існує прямого зв’язку між вихідними днями й економічними втратами”

Експерти британського Центру досліджень економіки й бізнесу пропонують скасувати в країні вісім святкових вихідних. Лише відмова від відпочинку у великодній понеділок принесе Об'єднаному королівству 4,7 млрд фунтів, наголошують британці. Тим часом український уряд традиційно зробив вихідними чотири дні на початку травня. Розглядається варіант оголосити жителям Києва вихідні в дні під час проведення в столиці п'яти матчів Євро-2012.

— Кількість вихідних суттєво не впливає на продуктивність праці в Україні, — вважає економіст Олександр Пасхавер, 66 років.

Україна має 10 державних свят на рік — не забагато?

— Їх вплив на економіку є, але не треба його переоцінювати. Не думаю, що треба зменшувати кількість вихідних для українців. Формування свят — питання національної вдачі, світогляду народу та його менталітету. Це історичний процес. Не можна казати — давайте скасуємо якісь свята. Ну, то тоді скасуймо і суботи з неділями! Економісти не повинні втручатися в цей процес.

Можна взагалі приставити наглядачів із батогами і змусити людей працювати по 16 годин на добу. Буде ще ефективніше! Але не все можна розв'язати через економіку.

Скільки коштує економіці один вихідний чи святковий день?

— Це можна легко порахувати, поділивши ВВП країни на кількість днів у році. Але це будуть дуже умовні дані. Бо не існує прямого зв'язку між вихідними днями й економічними втратами. У великій країні не буває дня, коли б ніхто не працював. Усі безперервні виробництва працюють. Частина сфери обслуговування, розважальні установи — теж. Економіка регулює сама себе.

Українці традиційно працюють на городах у так звані травневі вихідні. Як це пов'язується з ідеєю святкового відпочинку?

— Так не лише в нас, а й скрізь, де є багата, родюча земля. Населення традиційно додає до своїх доходів прибутки або натуральні продукти з присадибних ділянок. Це допомагає їм виживати в будь-яких умовах. Така поведінка виробилася в народу за довгі роки радянської влади. Та й у дореволюційні роки теж.

Відомо, що Україна ніколи не переживала природного голоду. Голод тут був лише штучний. Тоді як Росія що 10 років переживала голод через природні умови. Городництво дозволяє українцям не надто перейматися економічною ситуацією в країні, яка менше від них самих залежить. Природні умови виживання та якості життя у нас вищі, аніж у сусідів.

Віце-прем'єр Борис Колесніков сказав, що продуктивність праці українців становить лише 19 відсотків продуктивності праці американців. Це означає, що ми ледачі або невмілі?

— Продуктивність праці українців справді набагато нижча, ніж американців. Але треба розрізняти поняття продуктивності праці, кількість затраченої праці, інтенсивність тощо. Так, американці традиційно працюють інтенсивніше за європейців. Але при цьому продуктивність праці в європейців не набагато нижча. А ось те, що в українців продуктивність низька, то це зовсім не пов'язано з низькою інтенсивністю. І не з уміннями чи навичками українського працівника, що традиційно високі. Нахил до праці у нас теж досить високий.

Низька продуктивність праці в Україні пов'язана з деякими стандартами, прийнятими в нашому суспільстві. Насамперед, із корупцією та монополією. Вони як брати-близнюки. В умовах монополії та неякісного управління дієздатність працівників природно знижується. А чиновники не лише не сприяють кращій організації роботи, а, навпаки, чинять перешкоди.

Зараз ви читаєте новину «10 державних свят на рік - як це впливає на економіку України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути