вівторок, 08 липня 2008 16:46

Угорський міністр зробив приємно Україні

Угорщина вважає, що українська армія готова до вступу в НАТО. Про це заявив міністр оборони Угорської республіки Імре Секереш на прес-конференції в Києві після зустрічі з українським колегою Юрієм Єхануровим. Секереш також переконаний, що у грудні 2008 року на зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів НАТО Україна отримає План дій з набуття членства в Альянсі.

— Ця заява міністра пролунала під час візиту президента Угорщини до Києва, — каже експерт із зовнішньої політики Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач, 38 років. — Її основна мета — зробити приємно країні, що приймає, якоюсь мірою полестити.

Володимир Горбач нагадує, що Угорщина фактично була єдиною з усіх країн Східної Європи, яка напередодні Бухарестського саміту НАТО у квітні не підписала листа на підтримку ПДЧ для України, ініційованого Польщею та Канадою. Тоді це "списали" на прагнення уряду Угорщини зберегти енергетичні проекти з російським "Газпромом". Утім, згодом підпис під спільною заявою Угорщина таки поставила.

Останні заяви Імре Секереша експерт вважає оптимістичними. Адже триває політичне протистояння всередині української влади, немає чіткої підтримки інтеграції країни в НАТО з боку суспільства.

— В Україні перед наступним самітом НАТО можуть змінити коаліцію та уряд, — прогнозує Володимир Горбач. — У програмі нової коаліції може не бути пункту про необхідність вступу країни до НАТО та отримання Плану дій з набуття членства. Та й найбільший противник приєднання України до ПДЧ — Росія — може організувати та профінансувати масові акції протесту проти вступу до НАТО по всій Україні. За такого розвитку подій приєднатися до ПДЧ у грудні буде проблематично.

Експерт Інституту зовнішньої політики при Дипломатичній академії МЗС Олександр Палій, 33 роки, каже, що приєднанню України до ПДЧ наприкінці нинішнього року може завадити й інша країна — Німеччина. Останнім часом вона наголошує на тому, що Україна не зробила для вступу суттєвих кроків.

— Невідомо й те, як поведе себе Америка, — зазначає Палій. — Хоча поки що обидва кандидати у президенти США — і демократ Обама, і республіканець Маккейн — підтримують прагнення України вступити до НАТО.

Утім, вважають експерти, якщо Україна не приєднається до ПДЧ у грудні цьогоріч, це станеться на квітневому саміті НАТО 2009-го.

— У будь-якому разі приєднання країни до ПДЧ ще не гарантує вступу до НАТО, — наголошує Олександр Палій. — Це лише початок довгої та важкої роботи.

Зараз ви читаєте новину «Угорський міністр зробив приємно Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути