пʼятниця, 14 червня 2019 07:15

У Молдові встановилося двовладдя

Рада нацбезпеки та оборони України зібралася 9 червня через кризу в Молдові.

"Проаналізували загрози безпеці в регіоні. Визначили завдання з відслідковування ситуації та заходи реагування у випадку загострення", — пише секретар РНБО 43-річний Олександр Данилюк у "Фейсбуку".

24 лютого в Молдові відбулися парламентські вибори. Соціалістична партія, яка симпатизує Росії, отримала 35 мандатів зі 101. Проєвропейський блок AКУМ здобув 26 місць. Владна Демократична партія Молдови олігарха Влада Плахотнюка — 30. Донедавна її висуванці очолювали уряд, парламент, усі центральні органи влади. При цьому 2015 року Демпартія отримала лише 15,8% голосів. Проте депутати з інших фракції масово перейшли до неї після виборів. Працював підкуп і шантаж кримінальними справами, стверджували журналісти.

8 червня Партія соціалістів і АКУМ об'єдналися в коаліцію. Обрали уряд, прем'єр-міністра Майю Санду. Проте Конституційний суд визнав новий парламент нелегітимним. Начебто той не створив коаліцію вчасно. На це відводять три місяці з офіційного оголошення результатів виборів 9 березня, за законом. Суд вирішив — досі рахували неправильно. Мовляв, слова "три місяці" вжито фігурально, а насправді треба рахувати 90 днів — тобто 7 червня термін сплив.

Суд закликав президента Ігоря Додона, лідера соціалістів, розпустити парламент. Після відмови передав повноваження президента виконувачу обов'язків прем'єр-міністра Павлові Філіпу.

У країні фактично встановилося двовладдя. Сторони звинувачують одна одну в узурпації. Новий кабмін приніс присягу, але працювати не почав. Підконтрольна старій владі поліція не пускає міністрів до будівлі уряду.

8 червня місцеві ЗМІ показали фрагменти розмови Влада Плахотнюка й Ігоря Додона, зняту на приховану камеру. На ньому обговорюють можливість федералізації Молдови.

— Може втілитися в життя російська ідея федералізації Молдови. Кремль ніколи не приховував, що хоче цього. І щодо нашої країни також, — говорить публіцист Віталій Портников, 52 роки.

— У нормальному розумінні федералізація — об'єднання рівноправних суб'єктів. Це міг би бути шлях до вирішення кризи в Молдові. Але росіяни під словом "федерація" розуміють своє приховане керівництво частиною території іншої держави. У Молдові — це Придністров'я. У нас — Донбас. Якщо поступимося позиціями на міжнародній арені, Кремль втілить у життя свій план. Працює над цим. Намагається створити відчуття втоми від конфлікту в молдавському й українському суспільствах. Щоб симпатії виборців перейшли від популістів до відверто проросійських сил, які відстоюють ідею державності під протекторатом Москви.

— Нам потрібна європейська демократична Молдова. І зовсім не пасує перспектива нового російського плацдарму, що створюватиме загрозу для українського півдня, — каже міністр закордонних справ Павло Клімкін, 51 рік. 11 червня до Кишинева прибув український дипломат Віктор Крижанівський, який відповідає за координацію зусиль із Придністровського врегулювання.

Зараз ви читаєте новину «У Молдові встановилося двовладдя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути