Ексклюзиви
вівторок, 20 травня 2008 15:31

"Торік через кордон не пропуcтили 11 тисяч дітей"

  Олександр Біньковський: ”Раджу ретельно перевіряти, які документи потрібні для виїзду, консультуватися в туристичних фірмах або за нашими телефонами довіри”
Олександр Біньковський: ”Раджу ретельно перевіряти, які документи потрібні для виїзду, консультуватися в туристичних фірмах або за нашими телефонами довіри”

Ніхто не може відмовити громадянинові України у в"їзді до країни, каже генерал-майор Олександр Біньковський, 45 років, начальник управління прикордонного контролю та реєстрації адміністрації Держприкордонслужби.

Чи кожен український громадянин може виїхати за кордон?

— Існують обмеження. Для людей, які є носіями державної таємниці, громадяни, проти яких порушено кримінальну справу чи засуджено за вчинення злочину. Не пропустять і того, хто свідомо надав про себе неправдиві відомості. Кордон зачинено також для юнаків, яких мають призвати на строкову службу в армію.

Хіба у прикордонників є списки призовників, що ухиляються від служби?

— Ні. Але якщо від військових комісаріатів надходять відповідні запити, у нас є право зупинити людину.

І що з такими роблять?

— Затримувати силою ми не маємо права. За потреби повідомляємо органи, від яких надійшов запит. Крім цього, можемо тимчасово затримати або вилучити паспортні документи.

Отже, випускають із країни не всіх. А впускають?

— Відповідно до Конституції українські громадяни за жодних обставин не можуть бути обмежені у праві повернення в Україну. Якщо виникають питання, то прикордонна служба надсилає запит до МВС чи інших органів і протягом кількох годин отримує необхідну інформацію.

Що робити, якщо людина загубила за кордоном документи?

— Треба звернутися до компетентних органів країни перебування й отримати довідку про втрату документів. Після цього — до найближчої української консульської установи за посвідченням на повернення до країни. Його видають після отримання від органів МВС із місця проживання громадянина підтвердження про громадянство України.

Як має поводитися людина у разі виникнення проблем із прикордонниками?

— Має законне право вимагати роз"яснень причин відмови у пропуску через державний кордон. Якщо відібрано паспортні документи — вимагайте копії протоколів про вилучення. Якщо пояснення не влаштовують, можна подзвонити на телефон довіри за номерами: (044) 271 87 42 або (044) 271 88 88.

Які документи потрібні для виїзду дитини за кордон?

— Якщо дитині менше 16 років, вона може виїхати з батьками. Має бути  запис у паспортах батьків чи одного з них із фото після 5-річного віку. Можуть виїжджати і за проїзним документом дитини. Але якщо менше 16 років, то дітей обов"язково повинні супроводжувати. Якщо не батьки, усиновителі чи опікуни, то за їхньою нотаріально завіреною згодою. При цьому в документі має бути вказано країну, до якої їде неповнолітній громадянин, і час перебування в ній.

Що робити, якщо неможливо отримати дозвіл якогось із батьків?

— Таке трапляється часто. Наприклад, батько помер чи його визнано безвісти зниклим або недієздатним. У таких випадках під час перетинання державного кордону потрібно мати оригінал або нотаріально засвідчену копію свідоцтва про смерть або рішення суду про визнання особи недієздатною, безвісти зниклою тощо.

А якщо дитина прямує, скажімо, до бабусі, яка проживає у Росії, теж треба всі ті документи?

— Для поїздки дітей віком до 16 років до Російської Федерації мати проїзний документ дитини необов"язково. Достатньо пред"явити оригінал свідоцтва про народження.

Загалом, торік через кордон не пропустили 11 тисяч дітей. І вже цього року відмовлено у виїзді 2567 неповнолітнім громадянам. Понад 60 відсотків із них прямували до Росії, Білорусі та Молдови. Найчастіше самі батьки псують дитині відпочинок, бо нехтують українським законодавством і неуважно ставляться до оформлення документів для виїзду за кордон. Раджу ретельно перевіряти, які документи потрібні для виїзду, консультуватися в туристичних фірмах або за нашими телефонами довіри. Весь перелік документів визначено у Змінах до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2007 року.

Зараз ви читаєте новину «"Торік через кордон не пропуcтили 11 тисяч дітей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути