вівторок, 18 вересня 2007 15:18

Торік бюрократія коштувала бізнесові 67 мільйонів

Державні дозволи й перевірки залишаються головними бар"єрами для розвитку малого та середнього бізнесу. Саме через них економіка йде в тінь. Нині 25% суб"єктів підприємницької діяльності в нашій країні працюють неофіційно.

— Виконання численних формальних вимог є обтяжливим для підприємців, — каже 34-річний Флорентін Бланк із Міжнародної фінансової корпорації. — Торік для продовження ведення бізнесу український підприємець мав отримувати чотири-п"ять дозволів. Загальна ж кількість дозволів і документів для започаткування та заняття бізнесом наближається до двохсот.

Оплата робочого часу, витраченого працівниками на отримання дозволів, обійшлася торік вітчизняним підприємцям у 67 млн грн. Водночас дошкуляють різноманітні перевірки: податківців, пожежників, санітарно-епідеміологічної служби.

— Цього року податкові органи вже перевірили майже 60% об"єктів малого та середнього бізнесу в Україні. У Франції цей показник 2%, у Голландії — 4%, у Латвії — менше 10%, — розповідає Флорентін Бланк. — У країнах ЄС лише певний бізнес виділяють у "групи ризику". Наприклад, хімічне виробництво. І пильно перевіряють лише такі підприємства.

У Міжнародній фінансовій корпорації вважають, що потрібно створити повний перелік дозволів та єдину процедуру їх одержання .Вони мають бути безоплатні й мати необмежений термін дії. Процедура могла б бути такою: підприємець подає запит на необхідні документи до державних органів. Якщо ті вчасно не повідомляють про результат розгляду, то це означає згоду.

Зберігається високий податковий тиск — 37% разом із соціальними відрахуваннями. Проте директор аналітичного центру "Бюро економічних та соціальних технологій" Ірина Акімова, 47 років, вважає головною проблемою навіть не це.

— Підприємців пригнічує сама процедура сплати податків, — говорить вона. — На неї доводиться витрачати понад дві тисячі годин на рік. Це — один із найвищих показників у Європі.

Зараз ви читаєте новину «Торік бюрократія коштувала бізнесові 67 мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути