четвер, 25 листопада 2010 05:45

"Тимошенко переступала через колег"

  Тамара Гузенкова
Тамара Гузенкова

Московське видавництво "ФИВ" випустило книгу "Антропологія влади. Юлія Тимошенко". Її автор політолог 55-річна Тамара Гузенкова керує відділом гуманітарних досліджень Російського інституту стратегічних досліджень. Видання з 384 сторінок має наклад 1,5 тис. примірників.

— Я довго займалася Юлією Тимошенко, досліджувала її історію, намагалась зрозуміти вчинки. Маю до неї певну симпатію. Це дуже смілива й системна людина. Цих рис бракує більшості українських політиків, — каже Тамара Гузенкова. — Але трагедія Тимошенко в тому, що з таким чудовим набором людських рис сама себе завела в глухий кут.

До президентських виборів чи після?

— Тимошенко прагнула одноосібно контролювати політичний простір. Ця суперечність з іншими українськими політиками перетворилася на гостру і постійну боротьбу перед виборами. Тепер вона опинилася в опозиційній ніші. Щоби повернутися у велику політику в тій ролі, до якої Юлія Володимирівна звикла, потрібне дуже серйозне осмислення політичного багажу. Її партія "Батьківщина" хоч і універсального типу, але не без культу особи лідера. Вона фактично стоїть на Юлиних ногах. Це водночас і досягнення, і чималий ризик. Адже без Тимошенко "Батьківщина" — не партія.

У чому політичний феномен Юлії Тимошенко?

— Вона прискорила розрив із радянською номенклатурною політикою, яка характеризувала часи президента Леоніда Кучми. Вважаю, саме вона сприяла перетворенню кулуарної, підкилимної політики на одну з форм політичного мистецтва. Але при цьому вона гранично радикалізувала політику, створивши атмосферу непримиренності та конфліктності. Через неї в Україні досі триває політична турбулентність — від конкурентної демократії до чимраз більшої анархії. На це Тимошенко теж мала найбільший вплив.

Цю жінку завжди більше критикували, ніж хвалили. І саме ця обставина дуже вплинула на формування її політичного типу та образу. Вона переступала через колег, щоб її підтримали народні маси. Звідси й популізм.

Пишучи про Тимошенко, ви цитуєте лише її політичних опонентів. Чому?

— Політичне життя Юлії Володимирівни таке, що рівень її критики завжди був високим. Тому я дотримувалася правила: досліджувати критику і взагалі ставлення до Тимошенко лише конкретного періоду. Тобто Тимошенко кінця 1990-х у мене є такою, як про неї казали виключно в той час.

Я навмисне не використовувала думки про свою героїню російського прем'єр-міністра Володимира Путіна чи німецького канцлера Анґели Меркель, бо це є політичний добрий тон. Також не брала до уваги оцінки її соратників, адже зрозуміло, чому вони такими були.

Чому теперішня влада переслідує оточення Тимошенко, а її не чіпає?

— Я не прокурор і не суддя, щоби оцінювати переслідування оточення Тимошенко. Про кулуарні домовленості між Віктором Януковичем і Володимиром Путіним про "недоторканність" Юлії Володимирівни мені відомо теж лише з чуток, а з не достовірних джерел. Але нинішня українська адміністрація не розуміє, як поводитися з Тимошенко. Адже є досвід 2000–2001 років, коли вона вийшла з Лук'янівського СІЗО загальнонаціональною героїнею. Гадаю, ця влада боїться такої реінкарнації, бо шляхом кримінального переслідування поверне Тимошенко з небуття на політичну арену. Безперечно, коло навколо неї звужуватиметься, інакше влада в очах суспільства видаватиметься слабкою. Але яка остаточна доля Юлії Тимошенко — зараз ніхто не знає.

Про російський політикум ви пишете?

— Ані про Володимира Путіна, ані про Дмитра Медведєва писати не хочу. Моя сфера — це європейські країни Співдружності Незалежних Держав, а не Росія. Надалі займатимуся людьми менш епатажними.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко переступала через колег"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути