понеділок, 31 березня 2008 16:10

Штрафи на дорогах зростуть приблизно вдесятеро

Штрафи за порушення правил дорожнього руху зростуть у середньому вдесятеро. Верховна Рада ухвалила в першому читанні поданий президентом Віктором Ющенком відповідний законопроект.

Наприклад, штраф за керування авто в нетверезому стані буде від 1360 до 2550 грн. Нині він 255–340 грн. За перевищення швидкості, правил обгону й зустрічного роз"їзду чи проїзд на заборонні знаки — 170–204 грн замість нинішніх 8,5–17 грн. За більшість незначних правопорушень — таких, як непристебнутий ремінь безпеки або відсутність мотошолома — доведеться платити від 85 до 100 грн. Нині — 3,4—8,5 грн.

Також запровадять систему штрафних балів. Кожне порушення матиме свій "рейтинг". Наприклад, непристебнутий ремінь безпеки — 2 бали. Керування незареєстрованими авто або машиною без номерного знака — 7 балів. Перевищення швидкості до 20 км/год — 5 балів, понад 50 км/год — 10 балів. Стільки ж потягнуть проїзд на заборонний сигнал світлофора або жест регулювальника, ненадання переваги в русі транспортним засобам аварійно-рятувальних служб, швидкої медичної допомоги, пожежної охорони, міліції. Якщо протягом року водій перебирає 30 балів, його можуть позбавити прав на термін від 6 місяців до трьох років.

Діти мільйонерів чхати хотіли на ті дві з половиною тисячі

— Ми це схвалюємо, — каже заступник голови Спілки автомобілістів України Василь Грищук, 55 років. — Особливо збільшення штрафів. Проїзд на червоне світло, керування у нетверезому стані викликає у людей обурення. Бо стало настільки масовим і звичним явищем, що цим уже бравірують. Молодики напідпитку влаштовують на вулицях гонки.

Водночас він вважає, що за допомогою лише штрафів ладу не наведеш. Хоча до певної міри вони цьому сприятимуть.

Водій з багаторічним стажем Володимир Горбатюк, 67 років, також за підвищення розміру покарань.

— П"яних за кермом я б взагалі позбавляв прав, — наголошує він. — На термін від трьох місяців до двох років. Бо навіть великий штраф не зупинить багатіїв. Діти мільйонерів можуть сплатити будь-які гроші й далі ганятимуть на джипах, створюючи аварійні ситуації. Вони чхати хотіли на ті дві з половиною тисячі.

Однак до визначення міри покарання треба підходити гнучко, вважає він. Бо одна річ, коли людина випила пляшку пива чи вчора була у гостях і від неї запах. А інша — якщо водій такий п"яний, що його витягують із машини за ноги. Має бути кваліфікована незалежна медкомісія, щоб визначити вміст алкоголю в крові.

— На наших дорогах твориться щось страшне, — додає Горбатюк. — У містах водії ще так-сяк дотримуються правил, а на трасі їдуть, хто як хоче. Бо даїшники стоять тільки там, де можна когось "підловити". Треба, щоб ДАІ було мобільнішим. Бо дороги в нас фронтові — щодня десятки людей гинуть.

2001 року в Україні внаслідок аварій загинули 6 тис. осіб, а 2007-го — 9500. Для порівняння — торік у всіх 27 країнах Євросоюзу дороги забрали життя 43 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Штрафи на дорогах зростуть приблизно вдесятеро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути