вівторок, 19 лютого 2019 06:25

Щороку економлять 40 відсотків коштів на закупівлі медикаментів

Уляна Супрун із літа 2016 року працює викону­вачем обов'язків міністра охорони здоров'я. Відтоді у Верховній Раді не можуть знайти достатньої кількості голосів для її повноцінного призначення.

Позов до суду "радикала" Ігоря Мосійчука не випадковий. Радикальна партія пов'язана з Опозиційним блоком і тими його членами, які раніше заробляли на медицині, каже виданню "Новое время" керівник медичного центру "100% життя" Дмитро Шерембей, 41 рік. Мова про екс-міністра охорони здоров'я Раїсу Богатирьову.

— Вже 2,5 року немає доступу до корупційних схем. Хочуть їх повернути, — говорить він. — На держзакупівлі ліків бізнесмени від медицини отримували 40 відсотків із кожного витраченого державою мільярда гривень.

2015-го Україна перейшла на держзакупівлі ліків через міжнародні організації. Бюджет став щорічно економити 40% виділених сум, за даними Рахункової палати.

Торік на держзакупівлі ліків пішло 5,9 млрд грн. Економія становила 2,36 млрд грн. Заощаджені гроші МОЗ спрямовує на придбання додаткових ліків. Наприклад, від лейкозу. Лише за напрямком дорослої онкології 90% препаратів закуповують дешевше, ніж у 2014 році, говорить Олена Щербан, керівник медичного напрямку Центру протидії корупції. Наприклад, ціна препарату "Бікалутамід" знизилася в 19 разів.

Три роки тому МОЗ розпочав реформу лікування серцево-судинних захворювань. Майже втричі збільшив закупівлю стентів — розширювачів судин, необхідних для екстрених операцій при інфаркті. Закупівельна ціна стентів упала з 2,5–9,8 тис. грн. до 2–3,4 тис.

2017 року почав працювати єдиний електронний реєстр інсулінозалежних пацієнтів. Усіх хворих на цукровий діабет другого типу внесли в комп'ютерну базу, яку бачать тільки лікар і провізор. Перший виписує електрон­ний рецепт і препарат. А другий видає його хворому безкоштовно або за пільговою ціною. За документами, раніше в Україні отримували інсулін 220 тис. пацієнтів. Але коли запрацював реєстр, їх виявилося 174 тис., розповідає заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський, 43 роки. Держава закуповувала інсулін на 1,4 млрд грн, а торік на це бюджет витратив 1,2 млрд грн.

"Є різні схеми, як зароб­ляли департаменти охорони здоров'я при міських і обласних адміністраціях, — пояснює Лінчевський. — Хтось завищував ціни на інсулін, хтось виписував рецепти "мертвим душам".

Зараз ви читаєте новину «Щороку економлять 40 відсотків коштів на закупівлі медикаментів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути