вівторок, 07 жовтня 2014 07:45

Сьогодні найбільше заяв не на реєстрацію нового бізнесу, а на виїзд

На форумі "Росія кличе" 3 жовтня глава Сбербанку Росії 50-річний Герман Греф висловив докори еліті країни. За його словами, вона ліквідовує наслідки економічної політики Путіна, але не наважується сказати про причини нинішньої катастрофічної ситуації.

– Можна боротися з поточними подіями. Проте безглуздо витрачати гроші й зусилля для того, щоб подолати тренд. Нинішня бюджетна політика передбачає різке збільшення держвитрат, податкового навантаження, а також демонтаж накопичувальної пенсійної системи. Інвестиційний клімат та якість держсектора продовжують погіршуватися.

До того ж Центральний банк фінансує дефіцит держбюджету, перерозподіляючи громадські ресурси.

Без базових змін не буде жодного покращення. Основне в усій цій конструкції – дотримання законів економіки. Чому влада думає, що закони економіки можна натягнути на будь-кого охочого? Так не буває. Головна причина розпаду СРСР – приголомшлива некомпетентність радянського керівництва. Вони не поважали і не знали законів економіки. Не можна допустити повторення історії. У нас високі ціни на нафту, але головний спадний тренд – величезні структурні проблеми. Сьогодні ми імпортуємо все. Як тоді будувати високотехнологічну компанію? Я можу не їсти, але не хочу стояти в черзі в старому радянському банку, де мене погано обслуговують.

Треба радикально підвищити якість держуправління. Тут витрати – гігантські. На цільові федеральні програми сьогодні в Росії витрачають 5 трильйонів рублів. Конкуренції катастрофічно не вистачає. У нас половину економіки монополізовано. А значить, не буде жодної ефективності. Рубль злетів. Ціни на товари не зменшуються. Не можна мотивувати людей ГУЛАГом, як у радянські часи. Ця мотивація ламається. Сьогодні в Росії найбільше заяв не на реєстрацію нового бізнесу, а на виїзд. Люди хочуть виїхати з цієї країни.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні найбільше заяв не на реєстрацію нового бізнесу, а на виїзд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути