Ексклюзиви
пʼятниця, 21 травня 2010 10:11

Що розуміти під національними інтересами

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 
 В Україні за національні інтереси часто видають власні інтереси владної еліти або її частини. Між тим, є всі умови чітко й однозначно ці національні інтереси розуміти. Досить почитати офіційні документи.
Ієрархію головних завдань більш-менш адекватно вибудували Основні засади зовнішньої політики України від 1993 року та Закон "Про основи національної безпеки України" від 2003-го. Тому всі актуальні події, як-от продовження оренди Чорноморського флоту, здача гуманітарної політики, галузей економіки дуже легко перевіряється на відповідність цим інтересам.
Приміром, чи зростає суверенність України від того, що країна не контролює частину своєї території? З базою перебування російського флоту йдеться про серйозні площі — 18 тис. га (180 кв. км). І справа навіть не в грошах — батьківщиною не торгують. Питання базування флоту Росії в Криму — це питання різкого зростання вразливості України до сепаратистської діяльності. Успішний сепаратизм внутрішнього походження в Україні малоймовірний. А от за зовнішньої підтримки він може стати загрозою номер один. Тим більше що російський чорноморський флот і його структури мають майже 20-літній досвід "дружньої" діяльності на території України.
Інше питання: чи зростає економічна складова могутності країни, якщо віддати її майно сусідові? Ідеї про створення спільних підприємств "Нафтогазу" й "Газпрому" ніби вдалося покласти під сукно. Але чи надовго? До 30 червня має бути підготовлений проект "співпраці" у використанні української газотранспортної системи, ще раніше — в авіації. Представники України й Росії говорять про наступні "операції злиття" натяками. Діалогу з суспільством ніхто не веде — як і у випадку з продовженням перебування Чорноморського флоту.
На заміну дискредитованим ідеям про "злиття" з"являються нові — про вступ до ЄЕП. Її озвучив прем"єр Азаров. Однак навіщо Україні членство в організації, де іншій державі належить понад 80% голосів? Можливо, президент Янукович помиляється, що Азаров — його прем"єр-міністр? Не здивуюся, якщо в глави уряду є важливіше керівництво за кордоном.
Чинного главу держави сьогодні вже не особливо й запитують, хоче він чогось чи ні. Показовою стала відповідь російського президента на репліку Віктора Януковича, що українська сторона втомилася працювати в такому режимі: "А доведеться!" — відповів йому Дмитро Медведєв. У цій короткій фразі — уся суть нинішніх українсько-російських відносин.
Про "національні інтереси" зараз чути й від опозиції, й від проросійської влади. При цьому вони явно говорять про різні речі. Може, тому, що в них різні батьківщини?

Пріоритети національних інтересів згідно із Законом "Про основи національної безпеки України"

— гарантування конституційних прав і свобод людини і громадянина;
— розвиток громадянського суспільства, його демократичних інститутів;
— захист державного суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності державних кордонів, недопущення втручання у внутрішні справи України;
— забезпечення розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території України, гарантування вільного розвитку, використання і захисту російської, інших мов національних меншин України;
— створення конкурентоспроможної, соціально орієнтованої ринкової економіки та забезпечення постійного зростання рівня життя і добробуту населення;
 — розвиток духовності, моральних засад, інтелектуального потенціалу українського народу, зміцнення фізичного здоров"я нації, створення умов для розширеного відтворення населення;
— інтеграція України в європейський політичний, економічний, правовий простір та в євроатлантичний безпековий простір; розвиток рівноправних взаємовигідних відносин з іншими державами світу в інтересах України.

Ієрархія завдань національних інтересів за Основними засадами зовнішньої політики України

1. Утвердження й розвиток України як незалежної демократичної держави.
2. Забезпечення стабільності міжнародного становища України.
3. Збереження територіальної цілісності держави та недоторканності її кордонів тощо.
Зараз ви читаєте новину «Що розуміти під національними інтересами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути