понеділок, 29 березня 2010 19:04

"Слова Семиноженка виглядають, як пропагандистська качка"
5

Віце-прем"єр-міністр із гуманітарних питань 59-річний Володимир Семиноженко запропонував обговорити можливість створення союзу трьох держав — України, Росії та Білорусі. Свою пропозицію пояснив даними дослідження Інституту соціології Національної академії наук:

— Украинское общество отвечает положительно: в Центре Украины, на Востоке и на Юге, кроме западной территории, люди хотят союзного государства, — каже віце-прем"єр у телеефірі програми Савіка Шустера. У слові "украинское" наголос робить на другому складі. — И верят, что это приведет к успеху страны. Потому что Украину в Европейском Союзе как минимум ближайшие 15 лет никто не ждет.


Юрій Щербак, 75 років, екс-посол України в США, Канаді, Ізраїлі:

— Союзна держава Росії та Білорусі розвалюється на очах. Нічого позитивного людям така інтеграція не дала. Росія стоїть на порозі великих випробувань, які загрожують їй політичною цілісністю і можуть закінчитися втратою влади для теперішньої верхівки. Навіщо їй зараз демократична Україна? Розмови про спільну реанімацію промисловості — казочки. Росія експортує 0,3 відсотка високотехнологічної продукції. Що такий економічний партнер може дати?

Щастя Євроспільноти в тому, що над нею немає однієї гігантської держави, яка диктує їм свої умови. Є дві рівновеликі сили — Франція та Німеччина, але вони врівноважують одна одну. Осібно стоїть Великобританія — ще один гарант політичної та економічної стабільності в Європі. А тут устами українського віце-прем"єра озвучують сценарій урізаного Радянського Союзу, де всі обов"язки, прибутки і видатки диктуватимуть із Кремля. Гадаю, колишні радянські чиновники ще не забули часи, як літали до Москви по кожну копійку. Чи захоче теперішня правляча еліта ставати в жалюгідну позу прохачів?

Слова Семиноженка виглядають, як пропагандистська качка. Нас ніби навмисне привчають до думки про неминучість політичного курсу на Москву.

Анатолій Гальчинський, 74 роки, доктор економічних наук:


— У нас із Росією абсолютно різні економіки за структурою. Інтеграція можлива не далі зони вільної торгівлі. А розмови про Митний союз — абсолютно не виважена позиція нової влади. Я доводив це ще Леоніду Кучмі 1994 року, коли Микола Азаров був одним з ініціаторів приєднання України до Єдиного економічного простору — прабатька Митного союзу. Це суперечить нашим національним інтересам. Держава може бути лише в одному митному союзі, тому наша спілка із росіянами та білорусами перекреслює всі глибокі інтеграційні процеси Києва і Брюсселя.

Світлана Конончук, 40 років, керівник політичних програм Українського незалежного центру політичних досліджень:


— Висловлювання Семиноженка пролунало за принципом "А нумо, заведемо козу!". І так у державі чимало проблем, а зараз відволічемо увагу суспільства на ще більшу. Потім відмовимося від неї і полегшено зітхнемо. Це — маніпуляція.

У Росії йдуть непрості процеси: політична нестабільність, держава фактично веде суспільну війну зі своїми людьми. Досить порівняти ставлення влади до прав людини там і в нас. То навіщо помножувати проблеми коштом наших людей? Натомість влада навіть не провела розрахунків, не показала плюсів, яких наші громадяни могли би отримати в Євросоюзі. Соціальні стандарти ж насправді вищі у країнах ЄС.

Лесь Танюк, 71 рік, режисер:


— Лібералізації міждержавних взаємин у такому об"єднанні не буде навіть на рівні економіки. Уряд Миколи Азарова не може зараз похвалитися хоча б поступками Росії в питанні ціни газу.

Єдине, у чому можемо виграти від такої інтеграції, — розгерметизація своєї культури. У Росії її зараз знають мало, представляють однобоко, а в засобах масової інформації вона отримує переважно негативні оцінки. Можливо, російська інтелігенція побачить, яка наша культура насправді.

Ірина Бекешкіна, 57 років, науковий керівник фонду "Демократичні ініціативи":


— Тут є підміна понять, оскільки в опитуваннях ішлося про вступ України до Єдиного економічного простору із Росією та Білоруссю — і аж ніяк не про союз. Правильніше було би посилатися на результати Київського міжнародного інституту соціології, який постійно досліджує питання "Як мають складатись відносини між Україною і Росією?". Там 60 відсотків опитаних віддають перевагу існуючим відносинам, тобто у форматі різних держав із відкритими кордонами і можливістю вільного пересування. Але це не єдиний союз. Прихильників єдиного союзу теж досить багато — 20 відсотків. Але ж не 60... Більшість хоче одночасно і вступити в Євросоюз, і мати Єдиний економічний простір із Росією та Білоруссю.

Зараз ви читаєте новину «"Слова Семиноженка виглядають, як пропагандистська качка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути