середа, 24 листопада 2010 02:30

"Силові акції влади пришвидшать крах режиму"

Автор: фото з сайта www.unian.net
  Євген Золотарьов
Євген Золотарьов

Теперішній владі важко виробити поведінку на самозбереження, а опозиція намагається спекулювати на протестах підприємців. Так вважає один з лідерів Громадянської партії "Пора", громадський активіст Євген Золотарьов, 38 років:

— Вражає символічний збіг початку Майдану і нинішніх масових протестів. Хоча виступи підприємців біля Верховної Ради розпочалися трохи раніше, але вони мали корпоративний характер. Зараз вимоги універсалізуються і політизуються. Це реакція на те, що український режим не тільки створює путінську версію влади, а й копіює кроки Кучми. Отже, наша політична еліта ходить по колу, а суспільство готове поставити її на місце.

Як і шість років тому, рушійною силою протестів стала дрібна буржуазія. Але вона починає розуміти: для постійного представництва своїх інтересів і захисту громадянських прав їй доведеться згрупуватися політично — у рух, профспілку чи партію. Значить, суспільство розвивається по спіралі і виходить на новий рівень. Це вселяє оптимізм.

Чи наважиться влада силою розігнати мітингувальників?

— Зараз це вже не має значення. Силові акції влади пришвидшать крах режиму — до кінця року він упаде. Якщо влада побоїться застосувати силу, то цей процес трохи розтягнеться в часі. Багатьом хочеться, щоб режим упав швидше, поки не заподіяв непоправної шкоди країні. Однак процес політичної консолідації потребує певного періоду. Владі важко зараз виробити лінію поведінки на самозбереження. Для суспільства надто очевидними є її промахи і помилки. Вони не випадкові, бо витікають із самої суті цієї політичної системи.

Хто може підтримати підприємців?

— Насамперед національно стурбовані українці, для яких важлива культурно-політична ідентифікація. Це ті, хто відчувають загрозу українству. У Західній Україні до цього руху може долучитися церква. Її союз із малим підприємництвом може стати довготривалим.

А опозиція?

— Вона поки що намагається спекулювати на протестах. Використати в позитивному сенсі зможе, якщо продемонструє потяг до об'єднання національно-демократичних сил. Без цього їй ніхто не повірить. По-друге, лідери опозиційних сил мають сказати, що готові найнятися на роботу до малого і середнього бізнесу та українців, що стурбовані збереженням ідентичності країни. Якщо ж казатимуть, що готові очолити цей рух, то громадяни поставляться до цього скептично.

Яка перспектива у теперішніх протестів?

— Зараз навряд чи слід очікувати апогею, бо ситуація іще не є революційною. Проте дуже швидко може стати такою. Деякий час "градус" буде підтримуватися. До кінця грудня протести у Києві природним шляхом спадуть. Але почнеться низова консолідація — робота в регіонах, містечках і селищах з утворення первинних організацій нової політичної сили, скажімо, партії малого і середнього бізнесу. Навесні, після зимової організаційної роботи, ми побачимо не просто протести, а появу політичної і громадської альтернативи.

Зараз ви читаєте новину «"Силові акції влади пришвидшать крах режиму"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути