пʼятниця, 03 серпня 2012 07:00

Семеро знаменитостей ідуть на вибори в перших п'ятірках
7

Марія Матіос
Ігор Мірошниченко
Таїсія Повалій
Остап Ступка
 Андрій Шевченко,

Партії, що йдуть на парламентські вибори, цього тижня провели з'їзди. Затвердили перелік кандидатів за списками та на мажоритарних округах.

У понеділок своїх кандидатів у народні обранці представили Об'єднана опозиція "Батьківщина", Партія регіонів, Партія зелених, УНА-УНСО. Наступного дня — Компартія і "Наша Україна". У середу — "Свобода", "Удар" та "Україна — Вперед!". Єдиний центр і Народна партія Володимира Литвина висунули лише мажоритарників, партії на вибори не йтимуть.

У перших п'ятірках списків — семеро зірок. Наталія Королевська запросила футболіста, володаря "Золотого м'яча" 35-річного Андрія Шевченка та народного артиста, актора Остапа Ступку, 44 роки. Володимир Кличко в свій "Удар" узяв письменницю Марію Матіос, 52 роки. Від "Регіонів" у першій п'ятірці — народна артистка і співачка 47-річна Таїсія Повалій. Від "Свободи" — народний артист, актор Богдан Бенюк, 55 років, та спортивний тележурналіст Ігор Мірошниченко, 36 років. Колишня телеведуча і прес-секретар Віктора Ющенка 35-річна Ірина Ванникова увійшла до першої п'ятірки "Нашої України".

— Змішувати різні сфери є великою помилкою як партій, так і відомих людей, — вважає політолог Дмитро Видрін, 63 роки. — Але коли не вистачає політичних зірок, їх заміняють спортсменами чи митцями. Я завжди критично ставився до цього, бо не пам'ятаю, щоб зірка іншої сфери сяяла на політичному небосхилі.

— Не було більш неприємного видовища, ніж парламентський буфет, де сиділи неполітичні зірки і з ранку до вечора пили каву або щось міцніше. Хоча я любив там покавувати з Русланою, — продовжує Дмитро Видрін. — У мене враження, що вони через місяць уже розуміли, що займаються не тією справою. Але в силу інерції та привілеїв залишалися у політиці. Вона нікому із зірок не змінила життя. І не було жодного випадку, коли зірки впливали на політику. Для електорату такі люди у списку — привід для іронії. Подивіться, як відреагували на Андрія Шевченка. Раніше цього ультраперсонажа не висміювали. А зараз в інтернеті над ним суцільне знущання. Із Повалій інша історія. Коли "помаранчеві" перемогли, вона заявила, що знищить усі жовтогарячі сукні та кофтинки. Вона йшла із тим, хто програв, а не виграв. Можливо, Партія регіонів узяла її у знак подяки за позицію.

Залучення поп-зірок та спортсменів є ознакою незрілості партій і суспільства, вважає політтехнолог 37-річний Тарас Березовець:

— Партіям потрібно чимось замінити брак ідей, харизми та популярності. Хоча Матіос в "Ударі" — це приємна несподіванка. Відомий драматург, інтелектуал. Віталій зробив місточок до націонал-патріотичного електорату Західної України, де її найбільше шанують.

Зараз ви читаєте новину «Семеро знаменитостей ідуть на вибори в перших п'ятірках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

62

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути