Ексклюзиви
четвер, 03 вересня 2009 19:25

Росіяни "кіножвачку" роблять краще

 

За касовими зборами російські стрічки займають в українському прокаті перші місця: "Канікули суворого режиму", "Тарас Бульба", "Залюднений острів", "Адмірал". Кіноіндустрія сусідів на підйомі, потік фільмів дедалі більшатиме. Зростає також ідеологічний вплив на українського глядача — чи не кожна російська картина має політичні підтексти. Як цьому протистояти, розповідають люди, причетні до вітчизняного кіновиробництва.

Олекса Негребецький, 53 роки, переклав з англійської телесеріали "Альф" і "Телепузики", стрічки "Тачки", "Шрек", "Пірати Карибського моря":

— В Україні люблять знімати драми, щоб жовтий листочок падав півгодини. А таке не проходить. Треба динамічна, смішна, гостра річ.

Я дивився шматочки з наших патріотичних фільмів "Залізна сотня", "Дума про нескореного" — і це трагічно. Слабко, сцени висять. У "сотні" грає Микола Боклан, талановитий же актор, але режисер (Олесь Янчук. — "ГПУ") просто з ним не працював. Або візьміть низькобюджетний фільмець, відповідь на російського "Тараса Бульбу". Козаки говорять українською, а звучить вона, як марсіанська: "Вельми слушно", "опануймо себе, хлопці". Живі люди так не говорять. Якщо охоронець на моїй автостоянці коли-небудь скаже: "Офіцере, де ви поставили авто?", — то я з"їм свої чоботи.


Олег Фіалко, 62 роки, режисер фільмів "Переходимо до кохання", "Мадам Батерфляй", "Діви ночі":

— Глядачеві подобається "жвачка". Російська "жвачка" зроблена краще. Український продюсер, коли знімає фільм, частину грошей кладе до кишені, а на решту намагається відпрацювати. Якось знімав я для одного такого фільм. Він привозить мені з Москви актора. Питаю: "Хто це?". "Звєзда". А "звєзда" не те, що монолог, фразу сказати не може. Дзвоню продюсерові: "Ти його привіз, ти перед ним і вибачайся. Я його знімати не буду". Продюсер довго бідкався, що вже заплатив йому шість тисяч доларів.


Віктор Гресь, 69 років, режисер фільмів "Чорна курка, або Підземні жителі", "Нові пригоди янкі при дворі короля Артура":

— От нарікають на "Тараса Бульбу" Бортка. Мовляв, проросійський. А я вам скажу: не даєте грошей на своє кіно, то їжте російське, хай хоч повилазить. Наша держава на кіно виділила п"ять мільйонів гривень на рік, а Росія — 206 мільйонів доларів.

Я 20 років мріяв зняти фільм "Тарас Бульба": не було такого міністерського порога, якого не оббив би. Грошей так і не знайшов. Я в образі Бульби хотів зняти Олексія Петренка. Так тепер він щось недобре почувається, жартує: "Я вже й з коня не злізу". Марія Капніст мала грати татарку і... померла.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни "кіножвачку" роблять краще». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути