середа, 10 лютого 2010 17:30

Росії загрожує економічний сепаратизм її регіонів

30 січня у російському Калінінграді пройшов наймасовіший із середини 1990-х мітинг. Спілки підприємців, клуби автомобілістів, інші громадські організації — загалом понад 10 тис. осіб — виступили проти подвійного підвищення ставки транспортного податку. Мітингувальники скандували: "Зажерлися, прокралися, а посидіти?", "Геть Путіна!"

Міліція людей не розганяла. Губернатор Калінінграда Георгій Боос через 4 год. після мітингу пішов у відпустку на два тижні.

— Ця акція — тривожний сигнал для Кремля, — аналізує ситуацію провідний науковий співробітник Московського Центру Карнегі Олексій Малашенко, 59 років. — Підвищення транспортного податку — лише привід. Для Кремля небезпечний не стільки політичний сепаратизм у "дотаційних республіках" Північного Кавказу, скільки економічний сепаратизм віддалених російських регіонів. Зокрема, Далекого Сходу і "крайнього" Заходу, які мають потужний економічний потенціал. Жителі прикордонних Владивостока і Калінінграда бачить, як живуть сусіди у Японії та Південній Кореї, у Німеччині й Польщі.

Директор Центру східноєвропейських досліджень Андрій Окара, 37 років, зазначає, що антипутінським виступам у Росії ніхто не дивується.

— Гасла цих акцій насправді пишуть не в провінції, а в Москві, бо між прем"єром Путіним і президентом Медведєвим складна конкуренція, — каже політолог. — Пропрезидентська партія "Единая Россия" готується провести в Калінінграді альтернативний мітинг. Мовляв, попередню акцію організували "вороги Росії". Замість того, щоби зробити адекватні висновки, Кремль діє старими методами: намагається зміцнити політичний режим. Чим це закінчиться? Услід за реформами починаються контрреформи та "закручування гайок". А коли "різьба зривається" — вибухає російський бунт.

Зараз ви читаєте новину «Росії загрожує економічний сепаратизм її регіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути