четвер, 04 лютого 2010 18:30

"Росії буде зручніше домовлятися з президентом Тимошенко"

"Росії буде зручніше домовлятися з президентом Тимошенко"

Офіційний Кремль більше влаштує перемога Юлії Тимошенко на президентських виборах, вважає 38-річний Станіслав Бєлковський, директор московського Інституту національної стратегії.

— Росія більше не розглядає Україну як геополітичного і стратегічного партнера. Це прямий наслідок помаранчевої революції, у результаті якої Кремль зазнав політичної поразки, — каже Бєлковський. — Бо українці обрали не фаворита Москви, а представника опозиції — Віктора Ющенка. Тому тепер в Україні відбуваються перші вибори, на які Росія прямо не впливає, а Кремль не має свого фаворита.

Однак керівництво Росії цікавлять підсумки виборів?

— Безперечно. Але зараз Україна цікавить Росію тільки як територія для задоволення інтересів великого російського капіталу, фінансово-промислових груп. У полі зору Кремля опинилися питання спільного управління українською газотранспортною системою через створення консорціуму, продовження роботи нафтопроводу "Одеса–Броди" в реверсному режимі, приватизація Одеського припортового заводу.

Чи змінилися настрої в Кремлі після першого туру українських виборів?

— Ні, вони залишилися такими ж: Москву влаштовував будь-який кандидат із фаворитів, окрім Віктора Ющенка.

Який президент України більше влаштує Москву?

— Зараз для Росії немає принципової різниці в перемозі Януковича або Тимошенко. Хоча зручнішою фігурою буде Тимошенко, оскільки в разі її обрання в Україні сформується єдиний центр влади. Фактично, президент і прем"єр будуть в одній особі. А значить, із нею буде зручніше домовлятися щодо всіх питань двосторонніх відносин.

Після Майдану в Путіна розвинувся комплекс України

Якщо ж переможе Янукович, то президент і прем"єр Тимошенко в боротьбі за владу торпедуватимуть одне одного, чим погіршать атмосферу для ухвалення домовленостей між державами, а що вже й казати про їх виконання.

Як розуміти нещодавню заяву Володимира Путіна про неприпустимість українізації російського політичного життя?

— В устах прем"єра "українізація" означає "демократизація". Після Майдану в  Путіна розвинувся великий комплекс України, бо 2004-го він зазнав найбільшої політичної поразки. Хоча в нього страх не стільки перед Україною, скільки перед демократизацією. Вона означатиме кінець його правлінню.

Перемога якого кандидата загрожує демократії в Україні?

— Ані Тимошенко, ані Янукович не є демократами. Тому голосувати треба не за людину, а за збереження політичної конфігурації. Об"єктивно перемога Януковича для країни на краще. Бо залишиться поліцентрична система влади. Повноваження президента та прем"єр-міністра не будуть сконцентровані в одних руках, збережуться засади для розвитку демократичних інститутів та інструментів.

Зараз ви читаєте новину «"Росії буде зручніше домовлятися з президентом Тимошенко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути