четвер, 13 вересня 2007 16:45

Росіяни дружно проголосують за Зубкова

Цього тижня росіянам дали зрозуміти, хто буде їхнім наступним президентом. Нинішній глава держави Володимир Путін висунув кандидатом на посаду прем"єра нікому не відомого Віктора Зубкова. Досі той очолював Російський фінансовий моніторинг, до цього був заступником міністра фінансів РФ. А років 15 тому працював разом із Путіним у пітерській мерії.

Власне, своїм нібито несподіваним рішенням нинішній глава держави дає зрозуміти росіянам ще одне — хто буде їхнім президентом після Зубкова. Звісно, знову той самий Путін. За російськими законами, він не може балотуватися на президентську посаду втретє поспіль. Однак не поспіль — цілком може.

Схема невигадлива. Найшвидше, Зубков очолить виборчий список путінської "Єдиної Росії" на парламентських виборах, які пройдуть у грудні цього року. Це буде для нього гарною політичною розкруткою. І вже після цього його можна буде виставляти кандидатом від влади на президентські вибори в березні 2008-го.

Здавалося б, дуже цинічно — навіть порівняно з проведеною 2000-го року операцією Кремля з наступництва самого Путіна.

Росія стає такою, як була сто–двісті років тому

Нинішній президент був тоді для росіян чимось новим, протилежним  підстаркуватому та втомленому алкоголем Єльцину. Молодий, здоровий,  непитущий, та ще й виходець зі страшного для всього світу КДБ — одного з символів радянської, читай російської моці.

Вікторові Зубкову 15 вересня виповнюється 66 років. Доволі успішна, але сіра кар"єра, без досвіду управління масштабними відомствами. У нього немає жодного козиря з тих, що мав сім років тому Володимир Путін. Окрім одного — підтримки Кремля.

Та для нинішньої РФ саме це є найважливішим у питанні обрання на найвищу державну посаду. За сім років свого президентства Путін зробив  підконтрольними собі й державу, і суспільство. Але найголовніше — ніхто з цих двох вже не опирається. Більше того, росіяни цілком задоволені такою ситуацією. Росія стає собою. Такою, як була сто–двісті років тому. Ініційований 2000-го Кремлем процес повернення країни до такого собі модерного царизму підходить до завершення. Операція з третім неофіційним, а потім двома наступними офіційними президентськими термінами Путіна ставлять на цьому крапку.

Тому відверто слабка й невиразна постать Віктора Зубкова нині набагато виграшніша для Кремля, ніж досить сильних віце-прем"єрів Сергія Іванова чи Дмитра Медведєва, яких до позавчора вважали ймовірними кандидатами на путінських наступників. Росіянам відверто дають зрозуміти, що біля влади все одно залишається популярний у них Путін із його авторитаризмом, антизахідною риторикою, кадебістським шармом. Усім тим, що треба нинішній Росії. Поза сумнівом, росіяни дружно проголосують за Зубкова.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни дружно проголосують за Зубкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути