четвер, 16 грудня 2021 06:35

Росія й Америка ні про що не домовилися

Автор: REUTERS
  Переговори президентів Російської Федерації і Сполучених Штатів Америки Володимира Путіна та Джозефа Байдена тривали дві години та п’ять хвилин. У кабінеті американського лідера були держсекретар Ентоні Блінкен та інші високопосадовці. 7 грудня 2021 року, Вашингтон, США
Переговори президентів Російської Федерації і Сполучених Штатів Америки Володимира Путіна та Джозефа Байдена тривали дві години та п’ять хвилин. У кабінеті американського лідера були держсекретар Ентоні Блінкен та інші високопосадовці. 7 грудня 2021 року, Вашингтон, США

— Я ясно дав зрозуміти Путіну: якщо рушить на Україну, наслідки для його економіки будуть руйнівні, — заявив президент США 79‑річний Джо Байден після перемовин із російським колегою.

Лідери США та Росії розмовляли 2 год. у форматі відеоконференції 7 грудня.

— Байден подивився Путіну в очі й сказав — мовляв, те, чого ми не робили 2014 року, готові зробити зараз, — переповідає подробиці бесіди радник американського президента з національної безпеки Джейк Салліван, 45 років. — Ми детально виклали для росіян варіанти заходів, які маємо на увазі (що саме — не назвав. — ГПУ).

— Розміщення американських військ на території України для запобігання потенційному вторгненню Росії не розглядається, — уточнив сам Байден. — Штати мають зобов'язання захищати союзників по Північноатлантичному альянсу. Але воно не поширюється на Україну.

Пізніше в американській пресі з'явилася інформація, що США тиснутимуть на Україну, щоб офіційно надала автономію окупованим територіям Донбасу. Проте Київ отримав гарантії від Вашингтона, що Україні не нав'язуватимуть особливий статус Донбасу, запевнив радник голови Офіса президента України Олексій Арестович.

9 грудня Зеленський поговорив із Байденом по телефону — півтори години.

— Байден чітко сказав: рішення стосовно вступу України до Північноатлантичного альянсу — це справа лише українського народу й членів НАТО, — наголосив глава Офіса президента Андрій Єрмак, 50 років, в ефірі програми "Право на владу".

Напередодні перемовин з американським колегою Путін вимагав юридичних гарантій, що НАТО не просуватиметься на схід. Тобто що Україну не візьмуть до Альянсу.

Зниження напруженості на кордоні внаслідок перемовин Байдена з Путіним не сталося, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

— Росія й Америка суперечать одне одному. Вони ні про що не домовилися, — каже політолог 43‑річний Віктор Таран.

— Знову озвучили свої інтереси. Росіяни хочуть створити комісію, що вирішуватиме долю розширення НАТО. Зокрема, стосовно України. Американці не підтвердили, чи така ініціатива буде втілена. Але й не заперечили, що це обговорювали. Те саме стосується розширення НАТО. Вступ України до Альянсу — питання політичне. Коли виникло протистояння між ЄС і Китаєм, деякі країни отримали запрошення стати членами Євросоюзу. Коли Україна стане потрібною для НАТО, отримаємо запрошення теж.

Все залежить від України — як ми проводитимемо реформи, розбудовуватимемо армію, демонструватимемо союзникам силу. Вісім років тому Янукович відмовився від Асоціації з ЄС і пішов на зближення з Росією. Європейці погодилися. Але Майдан переламав усі ці домовленості. Наші перспективи — виключно в наших руках. Якщо заглядатимемо в рота США, РФ чи Китаю — будемо колонією.

Аргументи Росії — мовляв, якщо Україна вступить до НАТО, Москва буде в зоні дії західних ракет — нікчемні. Бо ракетні бази в країнах Балтії набагато ближчі до Санкт-Петербурга та Москви. У РФ інша мета — відновлення імперії. Хоче розхитати Україну й приєднати до свого складу.

Нікому, крім нас, не потрібна наша незалежність. Ніхто за нас не воюватиме.

Штати протистоять Китаю й намагаються залучити на свій бік Росію. Їм треба, щоб в Україні настала стабільність.

Надання автономії окупованим територіям вигідне Росії. Тоді зможе відрізати ті землі. Американцям і європейцям загалом байдуже. Чи збудеться цей сценарій — залежить лише від українців. Якщо погодимося, проголосуємо у Верховній Раді й не буде протестів — тоді це наш вибір. Це означатиме, що ми йдемо до знищення країни. Україну тоді просто розірвуть. Якщо ж ми чинитимемо спротив на вулиці й в опозиції — цього не станеться.

Зараз ви читаєте новину «Росія й Америка ні про що не домовилися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути