пʼятниця, 21 червня 2019 06:15

Ризикуємо назавжди залишитися за дверима Євросоюзу

Європейський Союз відклав до жовтня переговори про вступ Албанії та Північної Македонії. Опозиція окремих країн виявилася серйозною.

Для України це — погана новина. Демонструє проблемами розширення Євросоюзу найближчими роками. Уже немає ентузіазму, з яким приймали до ЄС країни Центральної Європи. Навіть Брекзит (вихід Великої Британії із Євросоюзу. — ГПУ) не стимулював європейців продемонструвати привабливість свого об'єднання. Навпаки — загострив проблеми і протиріччя.

Інтеграції України до ЄС не буде, доки не завершиться вступ країн західних Балкан. Це не тільки політика, а й географія. У Північної Македонії більше шансів почати переговори з ЄС, ніж у Албанії. Ситуація в країні стабільніша, і її прагнуть заохотити за політичні зусилля для врегулювання багаторічної суперечки з Грецією (з 1991 року Афіни заперечували, що Македонія має право носити свою назву, оскільки Греція має однойменну провінцію. 12 лютого країна змінила назву на Північну Македонію. — ГПУ). Але почати переговори з Північною Македонією збираються тільки разом з Албанією. Ще складніша ситуація буде, коли відбудеться інтеграція Сербії, Косова, Боснії і Герцеговини.

В інтеграційній політиці України теж не може бути "дрібниць". Наприклад, нестабільність у сусідній Молдові може у вирішальний момент стати такою ж перешкодою для початку переговорів з Україною, як і наші власні проблеми. Тому нам потрібно ставати не об'єктом, а суб'єктом великої політики. Інакше ризикуємо залишитися за дверима Євросоюзу назавжди.

Зараз ви читаєте новину «Ризикуємо назавжди залишитися за дверима Євросоюзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути