середа, 21 липня 2010 08:27

Радіоактивний намул може забруднити Дніпро

Автор: фото: Ігор СІРЕНКО
  Ірина Головко: ”Енергетики не враховують збитків, завданих навколишньому середовищу та місцевому населенню у процесі будівництва ”
Ірина Головко: ”Енергетики не враховують збитків, завданих навколишньому середовищу та місцевому населенню у процесі будівництва ”

Губернатор Черкащини Сергій Тулуб, 56 років, планує поновити будівництво Канівської гідроакумулювальної електростанції. Запевняє, що реалізація проекту дозволить зменшити дефіцит потужностей в енергосистемі України, підтримає економіку краю, створить робочі місця.

Із губернатором не погоджуються екологи.

— Гідроакумулювальна електростанція — це не самостійне джерело енергії, а лише акумулятор, який зберігає струм, — пояснює 26-річна Ірина Головко, національний координатор природоохоронної мережі "CEE Банквотч Нетворк". — У години надлишку електроенергії в мережі ГАЕС закачує воду у верхній басейн, а в години пік скидає її через турбіни. Така схема передбачає великі втрати електроенергії. В енергосистему ГАЕС повертає близько 70–75 відсотків, решту використовує на власні потреби. Якщо додати втрати на передачу струму, то енергоефективність станції ще менша.

У скільки обійдеться відбудова Канівської ГАЕС?

— Компанія-замовник "Укргідроенерго" власних коштів на будівництво не має. Тому зверталася до міжнародних банків по довгостроковий кредит під державні гарантії. Наприкінці 2007-го Кабмін затвердив техніко-економічне обґрунтування спорудження Канівської ГАЕС. Загальну вартість будівництва тоді оцінили в 4,9 мільярда гривень. Ця цифра приблизно відповідає окупності проекту і прибуткам енергосистеми за чотири-п"ять років у разі введення ГАЕС в експлуатацію. Але енергетики не враховують збитків, завданих навколишньому середовищу та місцевому населенню у процесі будівництва. Власне, через це Європейський банк реконструкції та розвитку відмовився кредитувати проект.

Робочі місця можуть з"явитися на час будівництва

Які ризики пов"язані з відновленням будівництва?

— Спорудження Канівської ГАЕС почали у 1980-х і заморозили на початку 1990-х через кризу. І офіційні, й незалежні експерти вказують на наявність активних зсувних та ерозійних процесів у районі будови. Є небезпека катастрофічних витоків води з верхнього басейну ГАЕС. Поновлення будівництва також загрожує вторинним радіоактивним забрудненням води в Канівському і Кременчуцькому водосховищах, бо перерозподілить накопичені там від часів аварії на ЧАЕС радіоактивні намулки. Це особливо небезпечно для міст, які забезпечуються дніпровською питною водою — Черкас, Кременчука, Дніпропетровська, Запоріжжя. Через посилений розмив берегів водосховищ варто очікувати підтоплення ґрунтів, а це теж може вплинути на доступ людей до питної води. Зведення високовольтних ліній електропередач для потреб станції через території місцевих сільрад може завдати збитків землекористувачам. Таке вже сталося в Одеській області при будівництві ЛЕП Аджалик—Усатове.

Чи будівництво ГАЕС створить нові робочі місця?

— Замовник будівництва зареєстрований не в Черкаській області, тому годі говорити про наповнення місцевого бюджету чи про додаткові надходження у розбудову інфраструктури Канівського району. Робочі місця можуть з"явитися на час будівництва. Але кваліфікованих інженерів-енергетиків для обслуговування станцій привезуть із інших регіонів.

Проект Канівської ГАЕС має альтернативи, ефективніші з економічної, енергетичної, екологічної та стратегічної точок зору. Найпростіший із них — запровадження системи "трьох тарифів". Тоді дорогої енергії в години пік споживатимуть менше, і проблема пікових навантажень перестане бути такою гострою. Піки перекриватимуться наявними потужностями ГЕС та ТЕЦ.

Зараз ви читаєте новину «Радіоактивний намул може забруднити Дніпро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути