четвер, 05 серпня 2010 06:32

Працівникам рекомендують тригодинну обідню перерву

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Збільшити обідню перерву до 3–4 годин пропонує роботодавцям Міністерство охорони здоров"я. Медики кажуть, це дозволить уникнути перевантаження працівників у найспекотніший період робочого дня — з 13.00 до 16.00.

— Ця рекомендація стосується насамперед тих, чия праця потребує великих фізичних зусиль і відповідно супроводжується виділенням тепла організмом, — пояснює 45-річний Володимир Симоненко, голова Київської організації роботодавців у сфері охорони здоров"я. — Це і будівельники, і ремонтники доріг, і залізничники. Перерва потрібна й торговцям критих базарів. Під навісами не лише спекотно, а й задушливо, бо немає штучної вентиляції. Працювати в таких умовах узагалі неможливо.

— Якщо влаштовувати 3-годинну перерву, то ще треба придумати, чим працівникові зайнятися в цей час, — коментує рекомендації медиків представник Федерації роботодавців Юрій Кузовий, 33 роки. — Не думаю, що поїздка додому і назад у розпеченому громадському транспорті позитивно вплине на здоров"я робітника. Можливо, роботодавцеві краще скоротити робочий день на 2 години і вмовити людей відпрацювати цей час у прохолодну пору. Бо примушувати будівельника класти цеглу в саме пекло — це не продуктивно.

У законодавстві взагалі не прописано, з якої години людина повинна працювати. Зазначена лише тривалість робочого дня. Варіант — перенести його початок на годину-другу раніше — теж малоефективний. Бо не всі власники компаній підуть на узгодження робочих графіків. Від цього виробництво лише шкутильгатиме. А от встановити сонцезахисні пристрої на вікнах, обладнати приміщення і цехи вентиляторами, душовими кабінами, автоматами з прохолодною питною водою не завадить. Утім, різниця температури повітря на вулиці та у приміщенні не може перевищувати 8–9 градусів. Різкий її перепад призводить до хвороб дихальних шляхів. Тому варто також обладнати "холодові завіси" — тамбури з поступовим перепадом температур.

Зараз ви читаєте новину «Працівникам рекомендують тригодинну обідню перерву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути