Ексклюзиви
четвер, 21 жовтня 2021 06:05

"Путін не готовий до холодної війни. Швидко програє"

З 1 листопада представництво Росії в Північноатлантичному альянсі припинить роботу. Те саме чекає й інформаційне бюро НАТО в Москві.

— У результаті цілеспрямованих кроків НАТО в нас відсутні належні умови для дипломатичної діяльності, — каже міністр закордонних справ РФ 71-річний Сергій Лавров. — Організація не зацікавлена в рівноправному діалозі та спільній роботі. Немає необхідності робити вигляд, що в найближчому майбутньому щось зміниться.

На початку жовтня Альянс вислав вісьмох співробітників місії РФ у Брюсселі. Бо ті були неоголошеними офіцерами російської розвідки.

— Вступ України до НАТО став би найгіршим сценарієм. Він виходить за червоні лінії національних інтересів Росії. Це може змусити нас вжити активних заходів, — говорить 18 жовтня прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, 54 роки.

"Найгірший сценарій уже відбувся: напад РФ на Україну, окупація наших земель і вбивство наших громадян. Тому нас не цікавить думка РФ щодо вступу України до НАТО. Росія не має права голосу в дискусії про майбутнє членство України в Альянсі", — написав у твіттері глава МЗС України 40-річний Дмитро Кулеба.

— Росія намагається показати своїм громадянам, що весь світ проти неї, — каже політолог Сергій Таран, 51 рік.

— Так Путін зосереджує владу в своїх руках. Найкраще це робити, коли є зовнішній ворог. Спершу Росія сама прагнула вступити до Альянсу. Але потім зайняла ворожу позицію. Вся політика кремлівського керівництва зосередилася на тому, щоб створити враження в росіян, ніби весь світ воює з РФ. Це стратегія всіх диктаторів. Щоб громадяни переймалися через воєнну загрозу із Заходу й не думали про колосальні внутрішні проб­леми.

Нова "холодна війна" малоймовірна. На Заході не готові залишитися без російської нафти й газу. Та й Путін не піде на це, програє швидко. Економіка Росії наполовину залежить від енергоносіїв, які купує Захід. Якщо війна стане не віртуальною, а реальною, і Захід відмовиться від російських нафти й газу, економіка РФ довго не протримається.

Кремль намагається використати будь-які суперечності всередині Євросоюзу, щоб розхитати його.

А членство України в НАТО залежить від нашої влади. Вона недостатньо активна. За вправного керівництва вступ до НАТО був би сьогодні реальний.

Зараз ви читаєте новину «"Путін не готовий до холодної війни. Швидко програє"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути