пʼятниця, 14 грудня 2012 00:30

Прохідне місце коштувало десь три мільйони доларів

На початку першого дня роботи Верховної Ради сьомого скликання депутати-опозиціонери вигнали із зали колег — батька й сина Олександра та Андрія Табалових. Вони пройшли до парламенту за списками "Батьківщини", однак не написали заяви на вступ до фракції. Опозиція звинуватила їх у співпраці з владою і назвала "тушками".

— Дивує наше суспільство, — говорить екс-нардеп Тарас Чорновіл, 48 років. — Замість  запитати, як ці "тушки" потрапили до парламенту, всі переймаються дитячим гнівом на зрадників. Але цей гнів давно ні на що і ні на кого не впливає.

Історія "тушок" починається з 1990-х. Фракцію Народного руху, наприклад, розвалювали 1999 року. А депутати-мажоритарники, по суті, мали право переходити куди хочуть, бо вони самі здобули перемогу в одномандатних округах.

Був ще вихід із "Нашої України" 2003 року, коли голосували за перше прем'єрство Януковича. Тоді донецькі перетягнули декілька чоловік із фракції Ющенка на свій бік.

Після 2006-го лідери партій почали масово продавати місця в списку. Політика стала повноцінним бізнесом. Прохідне місце коштувало десь 3 мільйони доларів. На це грішили всі. Найбільше — "Батьківщина". А от у Партії регіонів є кілька потужних спонсорів, які заводять великі групи депутатів, і це цементує політичну силу.

"Тушки" — це бізнесмени, знайомі когось із депутатів, наближених до політичного лідера. Цей нардеп виступає посередником у перемовинах і відповідає за "тушку". Часто у список беруть людину, наперед знаючи, що вона буде "тушкою". Потім кричать: "Зрадник! Зрадник!". А що вони скажуть? Що цей пан дав їм пару мільйонів доларів? Не торгуйте прохідними місцями, тоді й "тушок" не буде.

Система вигідна політичним лідерам. Вони продають прохідні місця, потім звинувачують людей у "зраді", а далі знову продають місця. Хороший бізнес.

Приналежність до партії сьогодні мало що означає. Наприклад, в окрузі у Києві, де я балотувався, переміг Віталій Ярема. Йшов від "Батьківщини", але насправді він — людина Петра Порошенка. Зрозуміло, що Ярема вийде з фракції "Батьківщини", коли буде вигідно олігарху.

Сьогодні в усіх опозиційних партіях є люди, готові прямо чи опосередковано співпрацювати з владою. Ми це побачимо і за переходами, і за окремими голосуваннями, які викликатимуть подив.

Зараз ви читаєте новину «Прохідне місце коштувало десь три мільйони доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути