четвер, 10 березня 2011 22:33

Президент має дати пояснення про "Межигір'я"

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Григорій Омельченко: ”Якщо ти використовуєш роботу для свого збагачення, то це не тому, що в тебе мала зарплата, — ти гнилий і тебе так виховали батьки”
Григорій Омельченко: ”Якщо ти використовуєш роботу для свого збагачення, то це не тому, що в тебе мала зарплата, — ти гнилий і тебе так виховали батьки”

Голова парламентського підкомітету з питань міжнародного співробітництва у сфері боротьби з організованою злочинністю 59-річний Григорій Омельченко розповідає про президентський законопроект "Про основи запобігання корупції".

Чому так довго тягнеться прийняття антикорупційного законодавства?

— Закон був підготовлений два роки тому. Його проголосував парламент, підписав президент Ющенко. Але Партія регіонів і значна частина представників інших фракцій відтермінували його дію. Хотіли, щоб Янукович був першим у боротьбі з корупцією.

Яка принципова різниця між двома документами?

— Президентом запропоновано, що посадовець подає тільки свою декларацію про доходи. У попередньому законі передбачалося, що посадова особа — від президента до чиновника найнижчого рівня — щорічно зобов'язана подавати ще й декларацію про доходи своїх близьких родичів. Плюс — декларацію про видатки.

Які сильні та слабкі сторони закону?

— Сила закону в його виконанні чи невиконанні. А слабкий бік у тому, що майже кожну його статтю можуть використати для боротьби з політичним інакомисленням, неугодною пресою, бізнесменами. Запобіжників нема. Ними мають стати традиція правової та політичної культури, громадянського суспільства, незалежності судової влади, преси.

Із чого президенту почати боротьбу з корупцією?

— Я півтора року добивався, щоб президент Кучма опублікував декларацію про доходи своєї родини. Добився. Так само має бути з Януковичем. Він повинен публічно написати про своє кримінальне минуле, судимості, дати об'єктивне пояснення про "Межигір'я". Якщо отримав незаконно, віддати в державну власність. Тоді люди повірять президенту. Чиновники боятимуться самої його тіні. Президент обіцяв це зробити.

Треба створити умови, щоб держслужбовцю невигідно було брати хабарів. Візьмемо ДАІ. Не оцінюйте роботу даїшника по кількості складених протоколів. Це кіт наплакав у держбюджеті. Оцінюйте по тому, що на ділянці, яка закріплена за постовим, поменшало аварій. Нехай 80 відсотків його роботи буде профілактичною. Як правило, по певній ділянці дороги їздять одні й ті самі. Зупини порушника. Прийди до нього додому і скажи жінці: коли завтра він розіб'ється, діти стануть сиротами. Він так не їздитиме.

Варто говорити про моральний стан суспільства. Не давайте й не беріть хабарів — не буде корупції. У лейтенанта мала зарплата? То клади рапорт на стіл і йди працювати сторожем, підмітай вулиці, відкривай бізнес, але не ганьби погони. Якщо ти використовуєш роботу для свого збагачення, то це не тому, що в тебе мала зарплата, — ти гнилий і тебе так виховали батьки.

Яка гарантія, що цей закон буде ухвалений?

— На нас лежать міжнародні зобов'язання. Цього місяця в мене передбачені кілька поїздок у Страсбург, Брюссель, Женеву. Одне з перших запитань: коли приймуть антикорупційний закон?

Зараз ви читаєте новину «Президент має дати пояснення про "Межигір'я"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути