пʼятниця, 16 лютого 2018 06:10

Прем'єр Польщі прирівняв Хмельницького до Гітлера

— Першим великим злочинним актом проти євреїв, який часом прирівнюється до Голокосту, було повстання Хмельницького. Тоді доходило до страшних злочинів, історики кажуть про 100 тисяч убитих євреїв, — каже прем'єр-міністр Польщі 49-річний Матеуш Моравецький 11 лютого під час лекції в місті Холм, присвяченій польсько-єврейським стосункам.

Розповів про поїздку до міста Торунь у центральній Польщі: "Поговорив із тамтешнім рабином про історію. Він казав про трьох злочинців — Гітлера, Гіммлера і Хмельницького. Останній — герой для наших сусідів. А для нас той, хто фактично призвів до першого занепаду Речі Посполитої".

— Спроби очорнити епохальні постаті української історії мають політичний підтекст. Можливо, йдеться про загравання з радикально налаштованим електоратом. Серед нього досі популярна ідея відновити Річ Посполиту в колишніх кордонах, на частині українських територій, — говорить історик Ігор Гирич, 55 років.

— Ідеться не лише про минуле, а й сьогодення. Тому ми маємо реагувати на цю заяву — таке порівняння недопустиме. Мають бути офіційні звернення президента, парламенту, щоб донести позицію України. Потрібна просвітницька робота. Іде війна історичних позицій. Суспільство повинно чітко розуміти, де політичні маніпуляції, а де історія.

Заява Моравецького не відповідає дійсності. На 10 відсотків армія Богдана Хмельницького була з євреїв. У той час тривала економічна криза. Це могло спричинити спалах ксенофобії серед населення. Але в жодному разі це не можна називати провідною політикою Хмельницького.

Ми не кажемо, що польський воєвода Стефан Чернецький, який вирізав кілька тисяч цивільного населення на Черкащині, є історичним злом. Хоча українці дуже постраждали від рук цієї людини. В Польщі немає міста без названої на його честь вулиці. Ми не нав'язуємо полякам свого трактування. Вони теж не повинні це робити.

Агресивне просування лише свого бачення історії — це виступ проти правди. Поляки говорять про розстріли мирного населення з боку ОУН-УПА. Але ніколи не згадують про такі самі дії польської Армії Крайової щодо цивільних українців.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єр Польщі прирівняв Хмельницького до Гітлера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути