вівторок, 20 лютого 2018 06:55

"Потрібна лише одна річ — дотиснути Росію"

Автор: WWW.PRESIDENT.GOV.UA
  Президент України Петро Порошенко тримає прапор Євросоюзу під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки. Привіз його з Авдіївки на Донбасі, де пролягає лінія зіткнення українських Збройних сил із бойовиками
Президент України Петро Порошенко тримає прапор Євросоюзу під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки. Привіз його з Авдіївки на Донбасі, де пролягає лінія зіткнення українських Збройних сил із бойовиками

— Гібридна війна, яку веде Росія, поступово перетворюється на повномасштабну світову, — говорить 16 лютого президент України 52-річний Петро Порошенко під час 54-ї Мюнхенської конференції з безпеки.

— Кремль не знає меж у своїх прихованих намірах, — продовжує він. — Немає країни, яка була б так добре знайома з гібридною тактикою Москви, як Україна. У наших з вами інтересах — протистояти спробам Росії знищити нашу єдність і зруйнувати наші демократії.

З лінії зіткнення на Донбасі я привіз до Мюнхена прапор Євросоюзу. Це демонстрація того, що питання Донбасу стосується не тільки України. Цей прапор — для всіх, хто хоче жити в Європі. Де панують мир, безпека й стабільність.

Підвищення оборонного потенціалу України збільшить ціну російської агресії. Знаючи про сильну відсіч, Москва двічі подумає, чи починати новий наступ.

Закликаю міжнародну громадськість захищати правду — у себе вдома і на міжнародній арені. Через поліпшення національного законодавства та через кращу координацію між нами, щоб протистояти російській пропаганді.

Звертаюся до наших міжнародних партнерів. Захищаючи Україну, ви захищаєте власні суверенітет, територіальну цілісність і незалежність.

Санкції працюють. Зараз єдиним посланням для Москви має бути те, що ціна продовжуватиме зростати, доки російські війська не відійдуть із Донбасу й Криму.

— Ідея щодо миротворців на Донбасі оволоділа умами людей, які приймають рішення. У тому числі й тут — у Мюнхені. Є абсолютне розуміння, що це ключова складова мирного Мінського процесу, — каже Петро Порошенко наступного дня під час зустрічі з журналістами.

— Щоб запровадити повномасштабну миротворчу місію Організації Об'єднаних Націй в Україні, потрібна лише одна річ — дотиснути Росію.

Миротворці не мають бути ескорт-сервісом уздовж лінії зіткнення. Не повинні мати якісь обрізані повноваження. Мають роззброювати незаконні формування, забезпечити відсутність іноземних військ на окупованій території.

Обов'язковим компонентом мусить бути присутність миротворців на неконтрольованій ділянці українсько-російського кордону. Це зупинить проникнення військ РФ, боєприпасів, пального й техніки на територію України. У складі миротворчої місії зазвичай не беруть участі сусідні країни.

До 24 тис. миротворців і поліцейських мають увійти до місії для завершення конфлікту на Донбасі. Про це йдеться у представленій 17 лютого на Мюнхенській конференції доповіді.

Її підготували експерти фонду колишнього генерального секретаря НАТО, радника президента України Андерса Расмуссена. Місію мають скласти військові з країн, що не є членами НАТО і мають досвід миротворчих операцій — Швеція, Бразилія, Білорусь, Казахстан, Монголія. Взяти участь можуть і члени НАТО, яких Москва сприймає як дружніх — наприклад, Греція. Миротворча місія слідкуватиме за російсько-українським кордоном на Донбасі й забезпечуватиме проведення виборів на нині окупованій території.

Мюнхенську конференцію з безпеки проводять щороку з 1962-го.

Цьогоріч у ній взяли участь глави урядів Великої Британії, Австрії, Ізраїлю, Польщі. А також генсек Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш, голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні, генсек НАТО Йєнс Столтенберг, міністр оборони США Джеймс Меттіс.

Зараз ви читаєте новину «"Потрібна лише одна річ — дотиснути Росію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути