Ексклюзиви
вівторок, 15 січня 2019 07:10

Помісна церква України не може бути моделлю РПЦ

— Ближчим часом вагома частина Російської церкви в Україні перейде до нової. Ідуть переговори, — каже архієпископ Української православної церкви у США 46-річнй Даниїл Памфільський в інтерв'ю виданню "Бі-Бі-Сі Україна". Він був одним із двох посланців Вселенського патріарха Варфоломія в Україні перед отриманням томосу. Брав участь в організації об'єднавчого собору, який відбувся 15 грудня.

— Перед об'єднавчим собором з нами зустрілися 18 ієрархів колишнього Московського патріархату. Більшість із них, мені здається, і сьогодні готові влитися в нову Помісну церкву України. Ми їм гарантували, що Константинополь захистить їх, не залишить під церковними санкціями Москви. Вони все одно хотіли побачити, коли справа дійде до кінця. Томос буде, казали вони, тоді робитимемо радикальніші кроки.

Архієреї, які були з нами на зв'язку, зараз розмовляють із владикою Епіфанієм, як вони можуть прийти до ПЦУ. Всіма своїми єпархіями чи частинами. Є велика противага. Йде фінансування від певних олігархів і депутатів, які намагаються завадити духовенству й архієреям зробити вільний вибір.

— У Києві деякі люди говорять: ми не хочемо називатися митрополією, прагнемо бути патріархатом, — продовжує Даниїл. — Константинополь готовий про це говорити. Я впевнений, це станеться. ПЦУ має всі можливості та передумови, але спочатку мусить відбутися глибше об'єднання.

Чого я найбільше боявся? Щоб створення нової структури не стало просто зміною вивіски. Церква — це свята установа, але люди в ній недосконалі. В Україні є достатньо молодого духовенства, яке хоче, щоб церква вийшла на інший рівень. Колишні Київський патріархат, Московський, Автокефальна церква — це російська модель, тільки зі зміненими титулами. А ми не можемо бути моделлю РПЦ на території України. Не маємо лишатися в застої. Тому просили глав українських церков (Філарета і Макарія. — ГПУ), щоб вони не були кандидатами на предстоятеля нової церкви.

Владика Філарет має шанс увійти в історію як один із будівничих ПЦУ. Або зруйнувати все. Вибір за ним. Якщо занадто втручатиметься в адміністративний аспект нової церкви, Епіфанію буде важко виконати місію предстоятеля. Філарет створив гніздо, в якому плекав своїх пташенят. Прийшов час їм вилетіти.

Зараз ви читаєте новину «Помісна церква України не може бути моделлю РПЦ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути