пʼятниця, 16 листопада 2012 07:15

Політики чутливі до цін на хліб у Києві

 

Найбільший у країні виробник хліба об'єднання "Київхліб" підвищив ціни. Наприклад, буханка "Українського столичного подового" подорожчала на 68 коп. — до 4,68 грн. "Батон нарізний київський" тепер коштує більше на 34 коп. — 3,84 грн.

— Ціна на хліб у столиці піднялася закономірно, — вважає керівник аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник, 37 років. — Їх не збільшували два роки. Увесь цей час собівартість товару росла. Електроенергія подорожчала цьогоріч на 25 відсотків, газ —  на 50, транспортні витрати — на 30. Тонна пшениці третього сорту в листопаді торік коштувала 1600 гривень. Зараз — 2100-2200 гривень. Це змушувало виробника піднімати ціни на деякі сорти хліба. Тільки соціальні сорти лишилися на тому самому рівні.

Політики завжди чутливо ставилися до регулювання ціни на хліб у Києві. Щойно хліб тут дорожчає — всі центральні ЗМІ про це говорять, політики коментують, вся Україна за це переживає. З цієї ж причини ціни ніколи не піднімають перед виборами. Коли ж хліб дорожчає у регіонах — це відбувається непомітно для решти країни.

"Київхліб" не підвищував ціни на свої соціальні сорти (батон "Нива", "Український домашній", "Богданівський", "Печерський", "Арнаут" і "Пшеничний традиційний". — "ГПУ"). Держава встановила рівень їх рентабельності — не більш як 5 відсотків. Така практика нам потрібна. Ми бідна нація, тому багато людей замінюють хлібом недоїдання м'яса та молока. Витрати родини на хліб можуть бути й незначні, але люди все одно панікують. Політики це розуміють і тримають ціни якнайдовше. Крім того, вартість соціального хліба враховують при встановленні прожиткового мінімуму. Після подорожчання хліба треба збільшувати мінімальні зарплату й пенсію.

У "Київхлібі" збитки виробництва соціальних сортів хліба покривають за рахунок збільшення цін на інші сорти та кондитерські вироби. Це неправильно. Якщо влада хотіла би підтримати бідне населення, мала б допомагати виробникам хліба з бюджету. Наприклад, продавати підприємствам дешевше борошно з Аграрного фонду. Або ж просто збільшити пенсії та зарплати бюджетникам.

Зараз ви читаєте новину «Політики чутливі до цін на хліб у Києві ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути