вівторок, 24 квітня 2007 14:19

Подолати кризу зможе новий парламент

Криза в Україні дійшла свого апогею. Демонстрація сил майданами й антимайданами нікого ні в чому не переконує, а скидається на організований фарс. Доки головні гравці ведуть розмови про пошук компромісів, "яструби" з обох таборів продовжують нагнітати пристрасті. Довіра до Конституційного суду згасає по мірі того, як його робота обростає новими звинуваченнями і скандалами. Рекомендації Парламентської асамблеї Ради Європи кожна сторона читає "по-своєму". А суспільство втомлюється від невизначеності.

Який же вихід із практично патової ситуації, в якій опинилися політики та країна?

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький, 30 років, вважає, що можливі два сценарії розвитку подій. Негативний — це шлях поглиблення кризи, тобто існування Верховної Ради у двох вимірах: з точки зору коаліції й опозиції. БЮТ і "Наша Україна" мають вплив на 16 областей, і можуть провести там дострокові вибори. А відтак перемогти та сформувати свій парламент. Але, застерігає експерт, це може закінчитися розвалом країни.

Не є виходом із ситуації і складання 150 чи 160 депутатами-опозиціонерами повноважень. Адже рішення має прийняти Центральна виборча комісія, а вона практично паралізована, бо не може зібрати кворум. Крім того, можливі судові процеси з депутатами, які не хочуть здавати мандати чи яких виключили з фракцій. На все це потрібен час.

— Тимошенко не піде на жоден компроміс, — каже Олексій Голобуцький. — Вона ввійшла в таке круте піке, з якого вже не вийде. "Наша Україна" йде в її фарватері й повністю виконує всі настанови. Найсмішніше буде, що всі говорять про розвал України, зініційований Партією регіонів, а станеться це з вини Юлії Володимирівни.

Позитивний варіант базується на тому, що Конституційний суд найближчим часом ухвалить рішення. Швидше за все, він визнає неконституційність указу президента про розпуск парламенту. Ющенко й опозиція цього не визнають і робитимуть усе, щоб КС був дискредитований скандалами, підозрами в корупційних діях та іншим.

Блок Тимошенко і "Наша Україна" мають вплив на 16 областей

Але за кулісами опозиція та прем"єр домовляються, і вибори, напевне, перенесуть на осінь. Гарантуючи, що в разі перемоги Партії регіонів Янукович отримає прем"єрство, а всі пропозиції президента знайдуть утілення у відповідних законах. Для збереження цілісності країни потрібна коаліція з "Нашою Україною" чи іншою пропрезидентською силою та Партією регіонів, вважає Олексій Голобуцький. Президент не може бути в опозиції до половини країни, вважає експерт.

Науковий працівник Національного інституту стратегічних досліджень Василь Яблонський, 40 років, переконаний, що для країни краще, аби всі сторони конфлікту дослухалися до рекомендацій ПАРЄ.

— Це компромісний документ, — говорить він. — Там можна знайти всім і виправдання, і натхнення. Резолюція не є категоричною, не спонукає до різких дій. Власне, проблема не в указі президента, а в політреформі, яка почалася в грудні 2004 року.

Аби подолати кризу, необхідно реформувати Конституцію, ухвалити закон про регламент Верховної Ради, закони про тимчасові спеціальні слідчі комісії, центральні органи виконавчої влади, опозицію, референдуми. Треба привести закон про Кабінет Міністрів у відповідність із Конституцією, зваживши на зауваження Венеціанської комісії та врахувавши європейські стандарти. Відповідно треба внести зміни до закону про вибори народних депутатів, тобто поліпшити процедуру дострокових виборів. Бо це є формальною підставою прибічникам коаліції говорити про те, що їх неможливо провести.

Провідну роль у нинішній кризі відіграла тотальна корупція в державі, зокрема в судовій системі та правоохоронних органах. Тому без їхньої глибокої реформи не обійтися. З політичною корупцією слід боротися, насамперед, законодавчо.

— Усі ці проблеми мусить вирішувати новий склад парламенту, — каже Василь Яблонський. — Ця Рада має прийняти зміни до закону про вибори народних депутатів і на цьому закінчити свою місію. Бо вона дискредитована своєю діяльністю.

Якщо змінювати закон про вибори до Верховної Ради, то необхідно вирішити проблему партійних списків. Вони мусять бути відкритими, щоб виборець міг віддати перевагу кандидатам, яким довіряє, поставши їх у прохідну частину списку. І навпаки — відсунути назад тих, хто йому не подобається.

А поки що загострення триває. Ніхто не хоче поступитися першим. Кожен тягне ковдру на себе. Але іти на компроміс доведеться.

Зараз ви читаєте новину «Подолати кризу зможе новий парламент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути