вівторок, 13 березня 2012 08:02

Оплатити працю педагогів коштів не вистачить

Пройти зовнішнє незалежне оцінювання цього року зголосилися близько 250 тис. випускників. Екс-директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук говорить про п'ять проблем у процесі підготовки до ЗНО.

— Перша проблема — недостатнє фінансування, — каже Ігор Лікарчук, 57 років. — На цьогорічне тестування з держбюджету виділили 85,6 мільйона гривень. Торік — 90 мільйонів. Тобто оплатити працю педагогів коштів не вистачить. Хтось із них може взагалі відмовитися від такої роботи. Якщо їх примушуватимуть адміністративними заходами, ефективність такої роботи — нульова. Пункти тестування планують обладнати відеокамерами і металошукачами. Забезпечити всі пункти таким устаткуванням нереально, маючи невеликий бюджет. Гроші розпорошать  на спорудження "потьомкінських сіл".

Друга проблема — до процедури проведення ЗНО не внесли жодних змін упродовж двох років. Це означає, що люди, які хочуть знайти можливості для обходу системи, їх знайдуть.

Третя — відсутність різнорівневих тестів для абітурієнтів. У нас однаковий тест із математики для тих, хто йде на механіко-математичний факультет та на трудове навчання в педуніверситеті. Однаковий тест з іноземної мови для тих, хто вступає на іноземну філологію й історію. Це ненормально.

Четверта проблема — зниження ролі та значення ЗНО у вступній кампанії. Ми дозволили подавати сертифікати з оцінювання із попередніх років. Але це нормально. Людина чотири роки тому його проходила. Проте створили ситуацію, коли результати 2007-го прирівнюємо до результатів 2012-го. А цього не можна робити, бо щороку різна кількість учасників, різні завдання, підходи до оцінювання. Небезпечною є також ідея надати додаткові бали тим, хто навчався на підготовчих курсах. У нас такі курси платні. Той, хто має гроші, купить собі підготовчі курси, а з ними й додаткові бали.

П'ята — організатори тестування перестали орієнтуватися на запити випускників. Програми з усіх предметів з'явилися із запізненням після 1 вересня. А із всесвітньої історії лише на початку 2012-го, коли всі почали готуватися до тесту. Замість того аби надати всім абітурієнтам можливість ознайомитись із зразками тестів, їх пропонують придбати лише в паперовому вигляді. Також чітко не працює довідкова лінія запитань і відповідей Центру оцінювання якості освіти.

Щоб модернізувати процедуру ЗНО, не потрібно надзвичайних адміністративних зусиль. Професійний аналіз інформації, вироблення альтернатив та їх упровадження — це може зробити один Український центр оцінювання якості освіти. Проте не робить.

Зараз ви читаєте новину «Оплатити працю педагогів коштів не вистачить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути