пʼятниця, 31 травня 2019 06:20

Новий Європарламент протидіятиме Росії жорсткіше

Коли український Майдан протестував проти кримінального режиму Віктора Януковича під європейськими прапорами, багатьом це здавалося політичної архаїкою. Мовляв, українці згадали про Європу тоді, коли всі інші забули.

Європейці аж ніяк не забули про Євросоюз і не прагнуть виходу своїх країн. Балаканина про "брюссельську бюрократію" — спадок популістів, що роблять політичні кар'єри на подачки Володимира Путіна.

Для більшості українців ЄС — це про багатше життя. Насправді, Євросоюз — відповідь на дві світові війни, які майже знищили континент у ХХ столітті. Людям, які сьогодні прямують поїздом із Києва до Перемишля і проходять лише два кордони — свій і ЄС, — а потім переїжджають з однієї держави в іншу, не помічаючи розділових ліній, важко уявити, що сім десятиліть тому в Європі всі вбивали всіх. Міста лежали в руїнах. Народи ненавиділи один одного. Всюди були прикордонні шлагбауми. Нинішня Європа — результат шоку і розуміння, що в світі можуть жити тільки рівноправні народи.

Країни Західних Балкан (Сербія, Македонія, Албанія, Чорногорія, Боснія і Герцеговина, Косово. — ГПУ) зробили висновки з різанини, яка охопила республіки колишньої Югославії в 1990-ті. Вони хочуть приєднатися до ЄС не тільки, щоб ситно їсти, перемогти корупцію і зберегти демократію, а щоб жити і бути вільними. Без війни і претензій сусідів. Пострадянські країни ще не пройшли до кінця цей період взаємного нищення. Доказ — російські окупанти на землях України, Молдови, Грузії, невирішений конфлікт Вір­менії та Азербайджану. Але і ми потроху рухаємося у бік цивілізованого існування. Навіть Путіну цього не зупинити.

Вибори до Європарламенту, що відбулися з 23 по 26 травня, показали — страхи щодо невдачі європейського проекту марні.

Так, провідні партії Європи — праві і соціал-демократи — зменшили своє представництво. Однак посилили позиції ліберали і "зелені". Формувати коаліцію буде важче, проте євроскептики і популісти впливу на неї не матимуть. Політикам, які працюють проти Європи, своїх країн, а нерідко — в інтересах Путіна, буде важко знайти спільну мову з консерваторами і реформістами, серед яких головну роль грає польська партія "Право і справедливість".

Консерватори добре знають, що таке Росія. Новий Європарламент протидіятиме російським спробам розколоти ЄС жорсткіше. Проте багатьох друзів України там уже не буде. Доведеться встановлювати нові контакти, щоб зупиняти атаки союзників Москви. Але для початку добре б дізнатися, що Україна після виборів хоче від нового Європарламенту. Що може запропонувати, окрім красивих спогадів про європейські прапори на засніженому Майдані.

Зараз ви читаєте новину «Новий Європарламент протидіятиме Росії жорсткіше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути