вівторок, 05 травня 2009 18:06

Незалежне тестування зменшило корупцію

Зовнішнє незалежне оцінювання нинішнього року відбуватиметься із 6 травня по 5 червня з восьми предметів. Запрошення на тестування випускники отримали з 10 по 27 квітня поштою. Ті, кому вони не надійшли, мали надрукувати їх самостійно з персональної сторінки в Інтернеті за номером своєї реєстраційної картки.

На відміну від минулого року, нині не буде додаткової сесії тестування. Та абітурієнти, які з поважних причин не з"явилися в пункти тестування для проходження ЗНО, повинні надати в регламентну комісію регіонального центру оцінювання якості освіти відповідні документи. За її рішенням вони зможуть додатково пройти тестування з певних предметів.

— Тести значно знизили корупцію при вступі до вузів. Однак повністю хабарництво не знищили, — каже менеджер із досліджень і моніторингу проекту "Гідна Україна" Світлана Горна. — Це засвідчують випускники шкіл, їхні батьки й учителі. У майбутньому можуть з"явитися нові корупційні схеми.

Торік почастішали випадки нечесної поведінки учнів чи викладачів під час тестування — використання шпаргалок та допоміжних матеріалів, консультації між учнями, підказки вчителів, вільне користування мобільними телефонами, плеєрами тощо.

Найактивніше шахраювали випускники Київської області

Найактивніше — удвічі більше, ніж у середньому по Україні — шахраювали під час тестів випускники Київщини. Абітурієнти Криму частіше за інших скаржилися на корумпованість приймальних комісій. Загалом, якщо позаторік 70% студентів вважали поширеною корупцію в роботі приймальних комісій, то торік — 48%.

На думку Світлани Горної, введення ЗНО підвищило рівень знань випускників.

Із цим не погоджується проректор Відкритого міжнародного університету розвитку людини "Україна" Валерій Бебик, 50 років.

— Саме тестування є способом вимірювання знань, а не їх підвищення, — каже він. — Добре, що тепер у всій країні єдині вимоги до цього. Раніше кожна школа й кожен учитель оцінювали знання випускників по-своєму. Погано, що ЗНО проводять до закінчення навчального року. Втрачається сенс у річних оцінках. Деякі учні перестають ходити на уроки й натаскуються по тих предметах, з яких тестуватимуться.

Торік деякі державні вузи все одно вводили додаткові співбесіди чи творчі іспити. Наприклад, у Києво-Могилянській академії абітурієнти складали іспит з англійської мови. Це створювало перешкоди для тих, хто вивчав у школі німецьку чи французьку. Міністерство освіти і науки на такі нововведення не зреагувало.

Зараз ви читаєте новину «Незалежне тестування зменшило корупцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути