Ексклюзиви
вівторок, 14 жовтня 2008 19:17

"Небезпечними для хребта є фізичні навантаження та сидяча робота"

  Василь Данацко: ”За ранньої діагностики хворого можна вилікувати за кілька днів без ускладнень”
Василь Данацко: ”За ранньої діагностики хворого можна вилікувати за кілька днів без ускладнень”

Завідувач нейрохірургічного відділення Київської обласної лікарні Василь Данацко, 47 років, каже, що хребтові хвороби нині "помолодшали".

На які недуги хребта найчастіше хворіють люди?

— Найбільш уразливими є міжхребцеві диски.

Що провокує ці недуги?

— Насамперед травми хребта, фізичні навантаження, хибно проведені масажі. Неправильне харчування може призвести до дистрофічних змін у кістках. Впливає навіть плитка чи новомодна бруківка, бо не має амортизації. Колись люди ходили по землі, тож були здоровіші. З іншого боку, раніше не було й такої точної діагностики, як тепер.

Хто насамперед страждає на хвороби хребта?

— Спортсмени, селяни, робітники, що зайняті тяжкою фізичною працею. Інша група — люди з сидячою роботою: водії, комп"ютерники, бухгалтери. Хоча від цих недуг ніхто не застрахований. Різкий рух, неправильний оберт голови чи падіння можуть призвести до порушення функції хребта. Потерпають від цих хвороб і старі, й молоді. Раніше пік припадав на 40–50-річних, а нині хребтові недуги "помолодшали".

Хвороби потребують хірургічного втручання?

— Не завжди. Головне вчасно звернутися до лікаря. Не тільки коли вже "скрутило" спину. Про проблеми хребта може сигналізувати біль у кінцівках. Щороку в Україні через пошкодження кіл міжкільцевих дисків роблять п"ять тисяч операцій. Із них на шийному відділі — майже 400–500 хірургічних втручань.

Після цього людина може повернутися до звичного життя?

— Раніше заміна хребців або їх видалення призводило до зменшення рухомості. І це позначалося на якості життя. Нещодавно в нашій обласній лікарні ми вперше в Україні почали оперувати з протезуванням шийного диска. Завдяки французькому протезу повністю відновлюємо анатомічну природу шийного відділу. Після операції пацієнт не відчуває ніякого дискомфорту, хребці шиї рухомі, через годину він уже може ходити.

Про проблеми хребта може сигналізувати біль у кінцівках

Але ми відстаємо від Росії, де зроблено вже півтисячі таких операцій. У нас лише дві.

Скільки коштує така операція?

— Вона безплатна, бо роблять у державній клініці. А ось протез дорогий — 3600 євро.

Аби забезпечити людей такими імплантатами, у тій-таки Росії прийняли державну програму. Там протези закуповують за бюджетний кошт і для хворих вони безплатні.

Ми хотіли б, щоб наше Міністерство охорони здоров"я так само закуповувало такі імплантати на тендерній основі. А ще, щоб страхові компанії сплачували клієнтам їх вартість. На жаль, вітчизняні страховики відшкодовують лише саме лікування, без оплати будь-яких протезів. Це стосується не лише нейрохірургії, а й травматології, кардіохірургії тощо.

Тобто протези мають купувати або держава, або страхові кампанії. Це світова практика. Наприклад, у Словаччині, Чехії, Франції ці витрати покриває страховка. Хворий навіть не знає, скільки той імплантат коштує.

Які профілактичні заходи треба вживати, аби хребет був здоровим?

— Займатися спортом, але без надмірних фізичних навантажень, повноцінно харчуватися. У раціоні мають бути продукти, що містять кальцій. Не переїдати, аби не перевантажувати свою опорну систему зайвими кілограмами. Носити зручне взуття на невисоких підборах.

Але якоїсь універсальної поради щодо уникнення проблем із хребтом дати не можна. У будь-якому разі, раджу вчасно звертатися до лікаря. За ранньої діагностики хворого можна вилікувати за кілька днів без ускладнень.

Зараз ви читаєте новину «"Небезпечними для хребта є фізичні навантаження та сидяча робота"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути