четвер, 22 березня 2012 09:50

"На закордонних паспортах наварюють близько 90 тисяч гривень у кожному відділі"

Автор: фото з сайта www.dem-alliance.org
  Дмитро Ткачук: ”Не слід підписувати ніяких додаткових заяв і не просити нікого про ”послуги”
Дмитро Ткачук: ”Не слід підписувати ніяких додаткових заяв і не просити нікого про ”послуги”

— За оформлення закордонних паспортів із людей вимагають в чотири рази більше грошей, ніж вони мали б сплатити за законом, — каже голова Житомирського осередку громадської організації "Демократичний альянс" Дмитро Ткачук. Активісти цієї організації здійснили рейди по десяти відділах у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб при управліннях — ВГІРФО — Міністерства внутрішніх справ.

— Паспорт — власність держави, — пояснює Дмитро Ткачук, 25 років. — Вона в будь-який момент може вилучити паспорти у своїх громадян або замінити їх. Ми не маємо купувати державі паспорти.

Скільки треба сплачувати за закордонний паспорт відповідно до закону?

— 170 гривень держмита. Якщо паспорт потрібно зробити за 10 днів — сума подвоюється. Перелік документів, зокрема й квитанція про сплату мита, прописаний у постанові Кабміну №231. Згадок про додаткові платежі чи послуги там нема. Пізніше прийняли ще одну постанову, якою Кабмін наділив міліцію правом надавати окремі платні послуги. Тож, ВГІРФО вимагає сплатити 87,15 гривень за надання консультацій і 150 гривень "компенсації" за бланк паспорта. Усім без винятку дають підписати заяву "прошу надати мені платні послуги". Через відсутність платіжки за бланк паспорта можуть відмовити у видачі документа. Таким чином, сплата за закордонний паспорт на цьому етапі зростає до 407,15 гривень. Це не все. З людини здирають ще 200-300 гривень за так звані представницькі послуги і примусове страхування.

Хто здійснює "представницькі послуги" і в чому вони полягають?

— Здійснюють посередники між МВС і громадянином, які приймають документи на паспорти замість ВГІРФО. Я називаю їх підприємствами-прокладками. Це державні контори, що іноді називаються "Документ", іноді "Інформ-ресурс". Є інші назви, що не привертають уваги. Громадянин приходить із документами у ВГІРФО, а там кажуть: "Бачите, що на дверях написано? Йдіть подавати документи за тією адресою". Мало хто сперечається. Там замість продертого лінолеуму — охайний кабінет із картинами, зустрічають привітні дівчата. Кажуть, що необхідно виписати довідку про відсутність судимості, несплачених кредитів чи аліментів, хоча МВС перевіряє цю інформацію без участі громадянина. У деяких регіонах так знахабніли, що відкрили ці "підприємства" у сусідніх із ВГІРФО кабінетах. При кожному ВГІРФО щомісяця наварюють близько 90 тисяч гривень.

Звідки взялися ці посередники?

— Вони були створені у 2006-2007 роках і затверджені як державні підприємства при МВС. Служба безпеки їх колись закривала, а вони знову відродилися. Якщо офіційно звернутися, вони надають інформацію, скільки людей заплатили за їхні послуги. Але ж ніхто не знає, скільки грошей іде "наліво". За допомогою відкатів і надання несправжніх послуг кошти легко переходять у приватні структури. Скоріше за все, ці підприємства мають єдиного засновника, що має вплив на рівні Міністерства внутрішніх справ.

Від чого вимагають страхуватися при отриманні паспорта?

— Кожна людина зобов'язана страхуватися при виїзді за кордон. Утім, отримання паспорта — ще не виїзд. Ви можете відмовитися від страховки. Потім самі оберете компанію-страхувальника і страховку.

Що робити, щоб не переплачувати за закордонний паспорт?

— По-перше, самому зібрати всі документи, згідно з постановою Кабміну №231. Врахуйте, що інформаційні стенди у ВГІРФО не містять нічого, крім реклами. По-друге, не слід підписувати ніяких додаткових заяв і не просити нікого про "послуги". По-третє, треба наполягати на поданні документів у ВГІРФО. Вони зобов'язані їх прийняти. Треба впевнено заявити, що ви не заплатите за страховку і за послуги ДП "Документ" чи "Інформ-ресурс". Це одразу здешевить паспорт щонайменше до 407,15 гривень. Зараз ми пробуємо відмовитися від сплати за бланк паспорта. Отримали декілька відмов і оскаржуємо це в суді.

Зараз ви читаєте новину «"На закордонних паспортах наварюють близько 90 тисяч гривень у кожному відділі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути