середа, 11 листопада 2009 18:19

На кіно виділяють 20 відсотків коштів від потреби

В український кінопрокат виходить американська стрічка жахів "Паранормальна активність". Її автор, емігрант-комп"ютерник Орен Пелі, на все витратив $11 тис.: використав як знімальний майданчик свій будинок, на тиждень найняв двох безробітних акторів. Змонтований матеріал купила кіностудія "Дрімворкс". За місяць прокату в Америці фільм зібрав $100 млн.


Режисер Володимир Тихий, 39 років. Знімає безбюджетний фільм "Мудаки. Арабески":

— Це феномен мас-медійної культури. Першого місяця стрічка стартувала на 30 екранах, а потім отримала три тисячі! Тобто здобувала аудиторію по висхідній. У кінопрокаті ж стрічки показують навпаки, по низхідній. Розрахунок продюсерів був простий: фільм виглядає як реальне відео, хтось його перегляне і порадить приятелям.

Чи можливо створити якісне кіно без грошей?

— В Україні знімають узагалі безбюджетні фільми. Можна домовитися безкоштовно попрацювати над короткометражкою з акторами, операторами, гримерами. За ідею погодяться зніматися студенти. Але — лише на день-два. Для професійного кіно потрібні професійні гроші.

Проекти якого рівня можна втілити за кошти, виділені українським Міністерством культури?

— Це не виділення, а недофінансування. На кіноіндустрію в Україні йде близько 20 відсотків від потреби. Навіть неситого 1999-го було більше.


Режисер Юрій Іллєнко, 73 роки. Автор фільмів "Білий птах з чорною ознакою", "Молитва за гетьмана Мазепу":

— Експлуатація теми страху в кінематографі завжди приносить гарний фінансовий результат. Але не в цьому рецепт успіху. Кінокомпанія взяла вже готовий матеріал і розрекламувала його. В Україні таке провернути не вдасться. Вітчизняні фільми ніде демонструвати, бо більшість кінозалів належать іноземним кінодистриб"юторам. Іще 20 років тому діяли 25 тисяч кінопроекційних установок. А зараз усього 250.

Чи досить збільшити кількість кінозалів?

— Якісна відеосистема для сільського клубу коштує понад 2 тисячі гривень. Кожна сільрада за бажання і сприяння громади може знайти такі гроші. А попит на українське кіно не зник.

Якість вітчизняних стрічок відповідає вимогам прокату?

— В Україні кіно не може зараз стати прибутковою справою, як не знімай. Ви знайдіть інвестора, попросіть його профінансувати ваш фільм, покажіть геніальний сценарій. Та він через півроку ходіння по інстанціях із хабарами зрозуміє, що його обдирають як липку.

Зараз ви читаєте новину «На кіно виділяють 20 відсотків коштів від потреби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути