середа, 13 жовтня 2010 07:15

"Можна сподіватися лише на угоду про особливі відносини з Європою"

"Можна сподіватися лише на угоду про особливі відносини з Європою"

Україна та Євросоюз продовжують переговори про створення зони вільної торгівлі.

— Україна має бути зацікавлена усунути митні бар'єри, адже на європейський ринок завозиться лише 1 відсоток її товарів, а імпорт становить 30 відсотків, — вважає Філіп Куїссон, заступник голови відділу торговельних зв'язків із Європою та Центральною Азією директорату торгівлі при Єврокомісії. — Після скасування митних тарифів український уряд недорахується в бюджеті 5 відсотків надходжень. Але ж збільшиться активність у торгівлі, зростуть інші прибутки.

— Питання про створення зони вільної торгівлі виходить на геополітичний щабель. Бо зачіпає не лише економічні, а й політичні проблеми, — коментує президент Центру європейських та трансатлантичних студій Олексій Коломієць, 49 років. — Свобода ринків послуг — дуже чутлива сфера всередині Євросоюзу. Значну частину валового внутрішнього продукту європейських країн становлять надходження від послуг. Ці ринки вимагають притоку робочої сили. Але європейці побоюються, що відкриють їх для нас — і втратять частину прибутків, зросте конкуренція, знизиться вартість послуг, почнеться відтік капіталу тощо. А це потягне за собою політичні наслідки. Тому європейські уряди змушені зважати на громадську думку, яка не завжди на користь гастарбайтерів. Через те переговори тривають так важко і довго.

Про приєднання України до Євросоюзу на найближчі десятиліття треба забути. Зараз можна сподіватися лише на угоду про особливі відносини з Європою.

Зараз ви читаєте новину «"Можна сподіватися лише на угоду про особливі відносини з Європою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути