Ексклюзиви
середа, 02 березня 2011 00:31

Мільйони українців залишилися без пенсій

Автор: фото: Андрій ПЕТРОВ
  Від продажу активів Сергія Тігіпка у ”Сведбанку” бюджет країни не дорахувався щонайменше 110 мільйонів доларів
Від продажу активів Сергія Тігіпка у ”Сведбанку” бюджет країни не дорахувався щонайменше 110 мільйонів доларів

Сергій Тігіпко на прізвисько Реформатор, напевно, планує влаштувати черговий Майдан. Один раз йому це вдалося, коли Верховна Рада "одобрямснула" проект Податкового кодексу його імені. Та декількох тисяч мітингувальників підприємців у центрі столиці, як бачимо, Сергієві Леонідовичу замало. Тепер віце-прем'єр хоче побачити мільйон-другий щонайменше. Але ці протестувальники стоятимуть відчайдушно. На компроміси не підуть.

Так зване всенародне схвалення пенсійного кодексу, якого досі ніхто й в очі не бачив, викликає, м'яко кажучи, ремствування бабусь і дідусів. Як і людей передпенсійного віку. Бажання Сергія Тігіпка тихо протягнути цей закон через Верховну Раду в березні може спричинити справжній бунт. Збільшення пенсійного віку, урізання пенсій не викличе невдоволення — воно переповнить чашу терпіння.

У принципі, уродженець молдовського села Драгонешти Тігіпко має рацію: пенсійна реформа Україні необхідна. Але в який спосіб — боляче для пенсіонерів чи м'яко і поступово — це інше питання. Мотивація, що в бюджеті немає грошей, теж частково правильна. Тільки-от Сергій Леонідович тихо опускає очі, коли його запитують: а чому в бюджеті бракує грошей?

На початку 1990-х колишній комсомольський діяч Сергій Тігіпко вирішив стати банкіром. У серпні 1991 року він сів у крісло заступника голови фінустанови "Дніпро". Потім познайомився із Павлом Лазаренком, Юлією Тимошенко. Працював у "Приватбанку". І нарешті отримав першу державну посаду — віце-прем'єра із питань економіки в уряді Павла Лазаренка. То був 1997-й. Тоді банкір-реформатор почав зводити власну фінансову імперію. За даними депутатського запиту народних депутатів Григорія Омельченка та Анатолія Єрмака, до 2001-го "Тігіпко особисто (в окремих випадках його дружина Наталія Тігіпко) разом із юридичними особами створив мережу взаємопов'язаних комерційних структур, страхових компаній і вніс значні кошти готівкою як свою частку їхнього статутного капіталу".

Ось ці структури: товариства "Альфа-Приват, ЛТД", "Бета-К, ЛТД", "БНМ-Приват, ЛТД", компанія з іноземними інвестиціями Українсько-Кіпрське "Приват Інтертрейдинг" (внесок Тігіпка — $5320), "Сентоза ЛТД", "Солм ЛТД", "Віст ЛТД", "Страхова компанія "Міжнародна страхова компанія "(внесок Сергія Тігіпка — 505 925 грн, Наталії Тігіпко — 28 107 грн), "Перша міжнародна фінансова корпорація" (внесок Тігіпка — 27 844 грн і 599 719 грн), "Нафтогаз сервіс", "Інвестиційна компанія "Бізнес-інвест" (внесок Тігіпка — 44 тис. грн), Страхова компанія "ПриватПоліс" (внесок Сергія Тігіпка — 49 7146 грн, Наталії Тігіпко — 27 315 грн), "Холдингова Компанія "Теко-ДНІПРОМЕТИЗ" (внесок Тігіпка — 111 тис. грн), Страхова компанія "Міжнародна страхова група". Керівники депутатського об'єднання "Антимафія" стверджували: у 1995–1996 роках за допомогою кореспондентських рахунків "Приватбанку" нібито "відмили за кордоном грошові кошти, які отримали злочинним шляхом, на суму понад $150 млн". Ті самі депутати Омельченко і Єрмак кажуть, що 7 травня 1996-го міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко надіслав президенту Леонідові Кучмі доповідну записку "Про негативні тенденції в роботі комерційних банків". Виклавши наведені вище факти, міністр запропонував главі держави "призначити урядову комісію з вивчення і відпрацювання питання відтоку з України грошових коштів через кореспондентські рахунки АКБ "Приватбанк". І нібито Леонід Кучма дав доручення "вжити заходів". Проте конкретних дій не було. Влітку 2000-го Сергій Тігіпко в інтерв'ю газеті "День" сказав: "Святих на політичному Олімпі (і в бізнесі) нема".

За два роки його, всупереч протестам опозиції, призначають головою Нацбанку. Тігіпко зберігає за собою контроль над підприємствами і банками групи ТАС. Конфлікт інтересів очевидний. Ніхто навіть не пробує приховати його. А 2004-го Сергій Леонідович стає і керівником виборчої кампанії кандидата у президенти Віктора Януковича. Згодом аналітики дійдуть висновку, що стараннями Тігіпка та президентська кампанія і провалилася.

Зганьблений поразкою Сергій Тігіпко надовго зникає з політичного виднокола. Очевидно, тоді у його житті були і фінансові проблеми. Тігіпко 2007 року вимушено продає свої активи у "Сведбанку". Але робить це у своєрідний спосіб — через кіпрський офшор. Тільки за приблизними підрахунками, бюджет України не дорахувався від цієї операції $110 млн. Це майже мільярд гривень, мільйон пенсій. Обурилася навіть Юлія Тимошенко, яка про своїх, дніпропетровських, говорить як про мертвих — або добре, або нічого. А скільки таких угод відбувається майже щодня? Не дивно, що Сергій Тігіпко червоніє й уникає відповідей на запитання про продаж групи ТАС через офшор.

Не дивно також, що український народ він вважає пролетаріатом і прямо каже, що не кохає його. Що публічне обговорення його законопроектів — це маячня. Нормальна в усьому світі практика дебатів Тігіпку не вигідна. Адже навіть публікація його законопроектів призведе до двох неприємних для нього речей — глузувань професіоналів і вибуху обурення простих людей. Шила, як кажуть, у мішку не сховаєш.

Після того, як пенсійні "перетворення" Сергія Тігіпка потраплять до Верховної Ради, людям буде гірше.  Майдан його псевдореформам гарантований. І відхід із політичної арени буде більш болючим, ніж 2004-го.

Зараз ви читаєте новину «Мільйони українців залишилися без пенсій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути